Ollies

Po úspěšných makronkách uvedla v těchto dnech na český trh cukrárenská síť Ollies další francouzskou specialitu sladké Francie – eklérky.


Tradiční francouzský dezert charakteristický svým specifickým tvarem, nadýchaností, chutnou delikátní náplní, ale i složitou přípravou. Vyrábí se z odpalovaného těsta s tradiční francouzskou krustičkou craquelin a kombinací tří chutí. V Česku se na výrobu eklérek zatím nikdo výhradně nespecializoval a cukrárenská firma si od jejich zavedení na trh slibuje prodej osmi tisíc kusů měsíčně.

Zkušenosti a inspiraci nasbírala na nejlepších cukrářských a pekařských školách v Paříži, kde navštěvovala i místní cukrárny, aby našla ty nejlepší makronky. Do Česka pak přivezla jinou specialitu sladké Francie – eklérky. Vyrábí se z odpalovaného těsta stejně jako náš větrník, jsou plněny jemným krémem a čerstvými náplněmi různých chutí, nechybí zdobení, a hlavně krustička craquelin. Ta se míchá z másla, cukru a mouky. Už na první pohled nabízí eklérky z Ollies výjimečné sladění všech chutí tohoto nejluxusnějšího, nejsložitějšího a zároveň srdcem dělaného dezertu.

Cukrárna Ollies uvedla na trh kombinaci tří chutí. Eklérky s pastou z lískových oříšků a kvalitní čokoládou, krémem z mascarpone a zkaramelizovanými oříšky, dále v kombinaci se stoprocentní pistáciovou pastou a domácím malinovým pyré, anebo s čerstvými malinami a pyré z japonského citrónu Yuzu.

„Éclair v překladu znamená světelný záblesk, a tím se nejlépe přiblíží i samotná chuť tohoto dezertu, protože jde opravdu o něco výjimečného a překvapivého,“ vysvětluje cukrářka a pekařka Tereza Gondková.

Delikátní eklérky jsou stvořeny k okamžitému prožitku. „Můžete si jej nechat i dárkově zabalit a někoho příjemně překvapit. Přesně tak, jak to po staletí dělají ve Francii,“ říká Gondková, která společně se svým bratrem Jakubem rodinný podnik vlastní.

Po čtyřech pobočkách a dvou výrobních místech na Moravě otevřeli sourozenci další na pražských Vinohradech. „Po téměř dvou měsících rekonstrukce jsme otevřeli cukrárnu Ollies v Balbínově ulici. Renovovaný prostor je prosvícený žlutou barvou, charakteristickou pro naše provozovny,“ doplňuje její bratr Jakub, který se v rodinné firmě stará o její faktický chod.

Firmu Ollies založili v roce 1999 jejich rodiče. Tehdy cukrárnu s jednou pobočkou a obratem tři miliony korun převzali sourozenci o deset let později. Pod jejich vedením za dalších deset let firma dosáhla obratu téměř osmdesát šest milionů korun a v současnosti dává práci pět a osmdesáti lidem.

Při přípravě dortů a dezertů firma klade největší důraz na kvalitu základních surovin, jako je máslo, živočišná šlehačka, belgická čokoláda, ořechy, mouky ale třeba i smetanový sýr mascarpone, kterého ročně spotřebují na třice tun. Konkrétně mascarpone si v Ollies nechávají vyrobit na objednávku v jedné české mlékárně, kde jsou schopni garantovat kvalitu suroviny přímou komunikací s výrobou, a proto jsou schopni garantovat stále

stejnou kvalitu jejich produktů. Převážnou většinu surovin firma nakupuje v České republice a některé suroviny, jako například čokoládu dováží ze zahraničí, konkrétně z Belgie anebo maliny ze Srbska.

V Ollies například ročně spotřebují deset tun padesáti osmi procentní čokolády, sedmnáct tun malin, tři tuny borůvek, šest tun másla anebo dvanáct tun smetany.

Firma s dvacetiletou tradicí měsíčně v průměru vyrobí čtyři tisíce dortů, deset tisíc makronek, tunu zmrzliny nebo osm tisíc kusů sladkého pečiva. Letos plánují svým zákazníkům prodat i osm tisíc kusů francouzských eklérek.