Cidre nebo cider? Už vás někdy napadlo, co z toho je správně? A proč tedy na nápojových lístcích najdete obě varianty? Odpověď je jednoduchá, ale možná překvapivá, jde totiž o dva různé nápoje. Oba jsou lehce alkoholické perlivé nápoje z kvašené jablečné šťávy, zásadně se ale liší metodou výroby, a tedy i složením, a především chutí. Téměř jako pivo a víno. Zatímco cider [sajdr], tedy anglický způsob výroby, je více podobný pivu, může obsahovat dochucovadla a aditiva, Cidre [sídr] je 100% přírodní jablečný nápoj vyznačující se přirozeným zbytkovým cukrem, výraznou chutí jablek. A takový je i Cidre Premier.

Cider (sajdr) – je Angličan, často průmyslové výroby. Jablečná šťáva může být čerstvá, ale dle tamní vyhlášky také koncentrovaná, ředěná vodou nebo sušená. Cider prokvasí rychle (za pár týdnů), pak je obvykle doslazen, dochucen a pasterizován. Perlivost je mu dodána většinou sycením CO2, plní se do lahví, plechovek, sudů apod. Obecně je více přirovnáván k pivu.

Oproti tomu Cidre (Sídr) – má původ ve Francii a vyrábí se z čerstvého jablečného moštu. Tradiční metoda zpracování je založená na dlouhém zrání (6 – 8 měsíců), bez přídavku sladidel, či jakýchkoli aditiv. Cidre dozrává v lahvi pod uzávěrem a získává si tak přírodně perlivost, obdobně jako tradiční metoda výroby perlivých a šumivých vín.

Tradiční metoda výrobu cidru je oproti té anglické o poznání náročnější. Cidre fermentuje v sudech-tancích a velmi pomalu, obvyklá doba fermentace je okolo šesti měsíců. Díky citlivě řízené fermentaci neprokvasí úplně a zůstává v něm tedy zbytkový přírodní cukr a není třeba ho uměle dodávat. Po stočení do lahví a zakorkování leží dalších několik týdnů až měsíců a dozrává přímo v lahvích, kde si právě získává příjemnou perlivost. Díky tomu, že do něj nesmí být přidaná žádná aditiva, bude cidre chutnat pokaždé jinak podle odrůd použitých jablek a pestrost jeho chutí se dá srovnávat s vínem,” vysvětluje tradiční metodu výroby cidru Jáchym Kliment, zakladatel Cidrerie, která vyrábí svůj Cidre Premier právě tradiční francouzskou metodou, pouze z českých jablek.

„A správně Česky je to CIDRE [sídr]!,” dodává Jáchym Kliment na závěr.

Cidre Premier od Cidrerie, který je vyráběný tradiční francouzskou metodou si můžete na www.cidrerie nebo síti prodejen Sklizeno koupit už od 120 Kč za lahev. Tak ho schválně zkuste srovnat s nějakým ciderem, ať rozdíl ochutnáte na vlastní jazyk!

Cidre
cider
původ
Francie
Anglie
doba fermentace
6-8 měsíců
několik týdnů
zdroj
čerstvý jablečný mošt

jablečná šťáva, může být čerstvá, koncentrovaná, sušená nebo ředěná vodou

aditiva
nejsou povolena

cukr a případně další dochucovadla, konzervanty

způsob výroby

podobný perlivým a šumivým vínům zrajícím v lahvi

bližší pivu a limonádám
fermentace

spontánní a citlivě řízená, výsledkem částečně prokvašený nápoj

výsledkem plně prokvašený
obal

skleněné lahve o objemu zpravidla 0,75 l

plechovky, lahve různých objemů, keg sudy

perlivost
vzniká přirozeně v lahvi

uměle dodávaná – většinou sycený CO2

chuť
blíže lehkým perlivým vínům
blíže ovocným pivům
pasterizace
nepasterizovaný

pasterizovaný popř. sterilně filtrovaný