Konečně je tady jaro. Dychtivě čekáme na ten okamžik, kdy můžeme zůstat déle venku bez rukavic a čepic a…začít grilovat. Grilujeme doma, na zahrádce, v restauraci. Grilování patří mezi tři nejoblíbenější činnosti muže: leštění auta, sledování sportovního utkání a grilování.

Náš šéfkuchař Hermann Salzer, z firmy Hofmann Bohemia – partner gastronomie s.r.o. vždy říká: „Na grilování je nejlepší dobrý kus masa. Čerstvé maso doporučuji tak půl hodiny před přípravou vyjmout z lednice, aby přijalo okolní teplotu. Mražené maso určitě rozmrazovat pomalu. Nejlépe zavěsit v sítku do mísy a dát do lednice.“.

Rádi ale zkoušíme nové suroviny, experimentujeme, ale ne vše je pro grilování vhodné.

Tady jsou naše tipy pro zdravé grilování

  • gril musí být čistý, rošt umyjte po každém použití
  • pokud grilujete na dřevěném uhlí, investujte do kvalitního
  • začněte grilovat, až když uhlíky žhnou, nesmí z nich šlehat plameny
  • pokud grilujete uzeniny, tak pouze ty, které jsou určené na pečení a grilování
  • marinované maso připravujte pouze v hliníkových miskách, aby tuk nekapal na uhlíky
  • kukuřičný klas potřete máslem až po grilování na talíři
  • hodně libové maso jako telecí nebo zvěřina nejsou pro grilování vhodné, rychle se vysušuje a je pak houževnaté
  • bylinky dodají masu chuť – použijte bazalku, mátu, rozmarýn, tymián, oregano a šalvěj
  • maso musí být dobře propečené do hloubky, až ke kosti, nejen na povrchu
  • omáčky přidejte až ke konci grilování, abyste předešli jejich spálení
  • grilovat můžete také mořské plody, některé druhy ovoce a zeleninu – brambory, cukety, papriky a lilky
  • rozhodně nezapomínejte na pestrý zeleninový salát

Přehlídka grilů začíná

Vše je tedy připraveno. Gril je vyčištěný, maso naložené, zelenina nakrájená a pivo vychlazené. Přátelé mohou přijít.

  • Grilování na dřevěném uhlí

Tento způsob přípravy masa se blíží grilování na otevřeném ohni. Typická vůně kouře, jednoduchá manipulace.

  • Plynové grily

U těchto grilů jsou hořáky chráněné roštem, nebo mají přímo grilovací pánev a zabraňuje se tak stékání tuku nebo marinády do plamene. Dobře se udržují, teplota se dá regulovat a mají misku na odkapávající tuk.

  • Elektrické grily

U elektrických grilů je výhodou rychlé rozehřátí grilovací desky. Šťáva z masa odtéká do tukového zásobníku, který velmi snadno vymyjete. Grilujete zdola i ze shora, což je výhodou rovnoměrného propečení suroviny.

  • Grilování na lávových kamenech

Má oproti elektrickému nebo plynovému grilu výhodu výraznější chuti připravované suroviny. Lávové kameny jsou porézní, po rozžhavení si udržují svoji konstantní teplotu. Odkapávací tuk se nepřepaluje a grilovaný pokrm dostává jedinečné aroma jako při grilování na ohni.

Firma Hofmann.cz nabízí celou řadu kontaktní elektrických grilů značky Bartscher. Jsme certifikovaný prodejce a servisní partner firmy Bartscher. Jak říká Petr Gočál, její zakladatel a majitel: „Za dvě desítky let existence firmy Hofmann Bohemia – partner gastronomie s.r.o. jsme měli tu čest setkat se a vyzkoušet množství gastrotechniky od různých výrobců. Do našeho sortimentu strojů a zařízení pro gastronomii jsme zařadili výrobky, se kterými máme výhradně dobré zkušenosti, jsme přesvědčeni o jejich dlouhé životnosti a na kterých umíme rychle a dobře udělat záruční a pozáruční servis. Pro garanci kvality jsou naši zaměstnanci proškoleni přímo zástupci daných společností“.

Jaké kontraktní grily nabízíme?

  • jednoduchý, obě desky hladké
  • jednoduchý, obě desky rýhované
  • jednoduchý, jedna deska hladká a druhá rýhovaná
  • dvojitý, s hladkou a rýhovanou deskou
  • výškově nastavitelný

Kontaktní grily mají robustní konstrukci a litinové grilovací desky pro optimální přenos tepla. Jsou dodávány včetně odkapávací misky na přebytečný tuk a čisticího kartáče. Teplota se nastavuje termostatem.

Naše ESO v rukávu

  • při použití plynového nebo elektrického grilu položte vedle masa namočenou třešňovou větvičku. Při vypařování maso dosáhne zcela lepší vůně
  • Použijete-li lávový kámen, potřete ho směsí oleje s bylinkami. Docílíte vynikající aromatické chuti masa.
  • Společně s kuřecím masem grilujte plátky citrónů nebo pomeranče. Zvlhčujete povrch, který se při přímém ohřevu tak rychle nespálí.
  • Grilujte větší kusy tvrdších zelenin

Více informací na stránkách http://www.hofmann.cz/

Redakce Gastro&Hotel