Příznivci farmářských trhů o své nákupy nepřijdou ani v;zimním období. Secesní hala 22 v;areálu Pražské tržnice bude jako jediná v;hlavním městě otevřena po celou zimu. Holešovické trhy jsou otevřeny celoročně 6 dní v;týdnu kromě nedělí a vzhledem ke kryté hale mohou fungovat bez ohledu na rozmary počasí. Milovníci dobrého jídla si mohou vybírat z;široké nabídky 85 prodejních pultů na největším pražském tržišti o ploše 3;000 m2. K;mání je nejen zelenina, ovoce a květiny, ale i další čerstvé potraviny – například pečivo, masné výrobky, ryby, sýry, med, houby či koření. V;předvánočním čase (3., 10. a 17. prosince) navíc pokračují oblíbené sobotní trhy za účasti ještě většího počtu prodejců než obvykle.

;

Hala 22 je to, co z;Pražské tržnice dělá „tržnici“ v;pravém slova smyslu. Řada návštěvníků areálu sem chodí právě kvůli ní – za širokou nabídkou čerstvých potravin, ovoce, zeleniny a;květin pocházejících většinou z;přímé produkce od drobných pěstitelů z;celých středních Čech. Hlavním rysem haly 22 je sezónnost zdejší nabídky – v;době, kdy vrcholí sklizeň třešní nebo jablek, těžko najdete v;Praze místo, kde byste si mohli vybrat z tolika odrůd. Pokud zrovna sezóna není, je vše k dostání ze skladových zásob. V;zimě, kdy domácí nabídka čerstvého ovoce a zeleniny není tak bohatá, se hala 22 stává také místem širokého výběru ovoce a;zeleniny z;dovozu – citrusových a;suchých plodů, banánů a mnoho dalších. Většina prodejců je přímými pěstiteli z;celých středních Čech. Z;celkového počtu 39 prodejců ovoce a zeleniny je 24 přímých pěstitelů (tj. 62 %). Tak vysoký počet přímých pěstitelů pod jednou střechou je v;rámci Prahy zcela unikátní. Pro snazší orientaci zákazníků v;hale 22 jsou pulty přímých pěstitelů zřetelně označeny.

;

Pěstitelé často nabízejí u jednoho pultu mnoho druhů daného produktu: například „bramborář“ Jiří Buchal z;Kolínska vám dá vybrat až z 16 odrůd a stejně jako další drobní pěstitelé v;hale 22 dokáže také poradit, která z;odrůd je vhodná právě pro daný pokrm (výborný tip třeba na váš vánoční bramborový salát!). Jan Rittich je zase odborníkem na květák, kapusty a kedlubny – vše v;bio kvalitě bez chemických postřiků. V;zimě prodává až 15 odrůd jablek Radomír Němec. Se zeleninou poradí také Jiří Hejla, který pokračuje v;tradici starého farmářského rodu a v;hale 22 prodává už 12 let.

;

Hala 22 – to však již dávno není jen trh se zeleninou, ovocem a květinami. Jmenujme také některé z;prodejců potravin, kteří si v;hale 22 získali největší popularitu. Fronty se stojí u;pultu „Chorvatské ryby“; jejich prodejce se může prokázat certifikátem, že od doby výlovu v;Jadranském moři neuplynulo více než 24 hodin. Za velmi příznivé ceny prodává v;hale 22 od;středy do soboty ryby s tmavým masem (sardinky, makrely, ančovičky, tuňáky), světlé ryby (pražmy, parmice, mořské ďasy, žraloky) a;samozřejmě i mořské plody jako jsou mušle, chobotnice, krevety, olihně nebo langustinky. Populární jsou také sýrárny. Sýrárna Grand Moravia je věrná starým tradicím ruční výroby sýrů a k;tomu používá kvalitní mléko z;Olomoucka. Vedle ní jiný pult se sýry Gouda, vyráběnými z;mléka volně se pasoucích krav v;severním Holandsku. V;neposlední řadě pak farma Dolenec z;Jizerských hor se svými výrobky z;kravského mléka či farma Pěnčín s;bio výrobky z;kozího a ovčího mléka. Velmi navštěvované jsou také pulty s;medem: např. pulty s bio medy nebo s;jednodruhovými medy od borovicového až po maliníkový. Chléb podle tradičních 70 let starých osvědčených receptur peče a;v;hale 22 prodává pekárna Vondřich z;Mělníka. K;tomu několik prodejců kvalitního masa a;uzenin. – Tento stručný výčet dostatečně napovídá, že hala 22 je opravdu největším tržištěm v;celém hlavním městě a z; nákupů udělá nejen povinnost, ale především hezký zážitek. V areálu tržnice lze bezproblémově zaparkovat – kapacita je více než 600 parkovacích míst, jedna hodina parkování je zdarma.

;

www.holesovickatrznice.cz

www.holesovicketrhy.cz

Redakce Gastro&Hotel