Tykev je vděčná zelenina, ze které se dá připravit spousta chutných pokrmů. A když víte, jak ji uskladnit na delší dobu, můžete z ní těžit nejen v zimě, ale dokonce i na jaře. Máme pro vás tipy, jak je skladovat – a to jak v rodinném domě, tak i v městském bytě. A abyste byli na nadcházející chladnější období připraveni, zkuste recept na dýňovou polévku s chilli a domácím chlebem, která perfektně zahřeje i během deštivých dní.

Kvalita a vzhled

Pravidlo číslo jedna zní – vždy vybírejte takové, které nejsou potlučené ani nahnilé. Kvalitní dýně najdete zejména na ekologických farmách, kde nejen zeleninu pěstují s láskou a v souladu s přírodou. Seznam těch, které bio zeleninu a další biopotraviny nabízejí, najdete na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz. Pokud nemáte čas na osobní návštěvu, můžete využít i faremní e-shopy nebo bedýnkové systémy. Zvolíte-li nákup v supermarketu, dbejte na to, aby potraviny vždy nesly označení logy biolistu nebo biozebry, jedině ty zaručí, že se skutečně jedná o certifikovanou biopotravinu. Více informací o pěstování a ekologickém zemědělství najdete na myjsmebio.cz.

Počkejte, až dozrají

Zralé plody poznáte jednoduše podle toho, že mají zaschlou stopku. Pokud ji odtrhnete v momentě, kdy ještě není zralá, mohou se skrze ni dostat do dýně bakterie a rychleji se pak kazí. Pokud je stopka ještě navlhlá nebo zelená, nechte ji na vzduchu dozrát. Ty, které ji mají ulomenou, spotřebujte jako první.

Správné skladování je základem úspěchu

Dýně nemají rády vlhko, a proto raději volte suchý, teplý byt než vlhký sklep. Ideální teplotní rozmezí je mezi 10–15 stupni. V případě městského bytu je ideální teplota do 20 stupňů. Nezapomínejte je ale pravidelně kontrolovat. Menší jsou zpravidla náchylnější k hnilobě, a proto je doporučujeme zužitkovat jako první. Myslete také na to, že potřebují vzduch ze všech stran, a tedy i prostor. Neměly by se dotýkat. Na skladování tak budou nejlepší dřevěné bedýnky na policích v kuchyni, případně můžete použít i papírové krabice.

 

Dýňová polévka s domácím chlebem pro sychravé podzimní večery  

Na polévku:

  • 1 ks bio dýně
  • 1 ks bio cibule
  • 2 stroužky bio česneku
  • 1 ks bio chilli papričky
  • 1,5 l bio vývaru
  • 100 ml bio smetany
  • bio rostlinný olej
  • bio muškátový oříšek
  • sůl a bio pepř na dochucení

 

Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů. Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostičky. Pokapejte olivovým olejem a dejte péct asi na 15-20 minut. Mezitím si připravte cibuli, kterou nasekejte najemno. Orestujte v hrnci a poté k ní přidejte dýni. Osolte, opepřete a podlijte vývarem. Polévku vaříme asi čtvrt hodiny.

Poté přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a najemno nasekanou chilli papričku. Vše rozmixujeme pomocí tyčového mixéru do jemného krému, přidáme smetanu a vaříme ještě pět minut. Na závěr okořeníme muškátovým oříškem a předem nasucho opraženými dýňovými semínky. Pro ještě lepší chuť můžeme výslednou polévku pokapat lanýžovým olejem.

 

 

Na chleba

  • 1 kg bio mouky (hladká pšeničná bio mouka)
  • 0,6 l vody
  • kvas
  • 30 g soli

 

Všechny ingredience smíchejte dohromady tak, aby se vytvořilo těsto a nechte jej hodinu odpočinout. S naolejovanýma rukama poté těsto třikrát přeložte směrem od sebe a třikrát směrem do strany. Podle teploty v místnosti a aktivity kvasu kyne čtyři až dvanáct hodin (při teplotě nižší než 15°C kyne déle, při vyšší je proces rychlejší). Vykynuté těsto zabalte do potřebného tvaru, který odpovídá ošatce. Je třeba s ním zacházet opatrně, aby nedošlo k vymačkání vzduchových bublin. Poté nechte krátce dokynout a pečte 40 minut při teplotě 200°C.

Redakce Gastro&Hotel