reklama

Sendvič je skvělou alternativou pro rychlé jídlo a může chutnat i exoticky

autor: | Říj 1, 2018 | Gastro & Travel | 0 komentářů

Vezmete šunku, sýr, zeleninu nebo jinou náplň, dáte mezi dva plátky chleba a máte sendvič. Z obyčejné svačiny na výlet se ale stala luxusní delikatesa, která potěší každého gurmána. A navíc je sendvič skvělou alternativou pro rychlé jídlo, které můžete vzít kamkoli sebou.

Ve druhé polovině 18. století žil jistý aristokrat John Montagu, hrabě ze Sandwiche, který si podle legendy nechal připravit kus masa mezi dva chleby, prý kvůli tomu, aby je mohl držet v jedné ruce, a přitom hrát karty. Pravdivost příběhu nebyla sice nikdy ověřena, ale podstatné je, že ostatní hráči si po vzoru hraběte začali objednávat „totéž co Sandwich“, a jídlo tak získalo pojmenování. Ať je to, jak chce, dnes je sendvič jedním z nejpopulárnějších jídel na světě. Milují ho ve Velké Británii, ve Spojených státech, Italové pro něj dokonce vymysleli vlastní označení „tramezzino“, jsou kulinárním hitem v Japonsku nebo ve Vietnamu.

Kvalitní, rychlé, cenově dostupné

Zkrátka a dobře, nudným obloženým chlebům odzvonilo a poslední tři roky se na nás doslova valí nové sendvičové trendy, které z obyčejné svačiny vykouzlily delikatesu.

Stalo se to, co už před několika lety prorokoval michelinský kuchař Tom Sellers, sendviče jsou stejně variabilním a žádaným jídlem jako hamburgery. Nahrává tomu i to, že lidé už nechtějí pouhé ucpávky žaludku, chtějí naopak kvalitní, zdravé, rychlé, cenově dostupné jídlo, a právě sendviče jsou ideální odpovědí.

Jedním z takových sendvičových trendů, který vtrhl na náš kontinent zhruba před dvěma lety, je pastrami. Ještě daleko dříve ho přivezli rumunští imigranti do Ameriky, kde jeho podobu podávání přivedli k dokonalosti. Pastrami se dlouho marinuje, pomalu vaří, a nakonec ještě udí. Poté se nakrájí na tenoučké plátky a ve velkém množství se servíruje uprostřed rozkrojené bílé housky.

Na asijské vlně

Kromě pastrami přišla do Česka ještě jedna nová, východní sendvičová vlna. V pražských vietnamských fast foodech můžete ochutnat Bagety bahn mi, což je měkké bílé pečivo s rozličnou náplní. Nejoblíbenější je asi grilovaná krkovice, jíž je plněna bahn mi heo nuong, maso doplňuje majonéza a charakteristická kombinace spousty čerstvého koriandru a krájené zeleniny. Náplní ale může být také grilované vepřové maso, grilovaná vepřové játra se sójovou omáčkou, rajčatovou omáčkou, vietnamská klobása, grilované kuře, sýr, volské oko, čerstvé salátové okurky a mrkev. Někde nabízejí k sendviči i chilli omáčku. Ani vegetariáni nepřijdou zkrátka, ale na variantě s tofu nebo na banh mi cha ca, kde hrají hlavní roli karbanátky z nasekaného rybího masa, si pochutnají i ortodoxní masožrouti.

Onigirazu – tzv. sushi sendvič

Je to tak trochu jiné sushi, než ho znáte. Dříve tradiční svačina školáků i pracujících – onigiri – dnes přitažlivý kulinární hit, většinou trojúhelníkového tvaru s rozmanitými druhy náplní –tuňák s majonézou, uzený losos, špenát, cizrna, sushi rýže, tofu, jarní cibulka, pálivé zelí kimchi, avokádo, řasa Nori, wasabi, sezam atd. Zajímavá záležitost, která vychází z tradice a zároveň vytváří nové trendy v gastronomickém světě.

 

Text: Stáňa Krejčová Foto: Archiv