Gastronomie a vše, co s ní souvisí, zažívá v Česku v posledních letech obrovskou popularitu. Potvrzuje to i úspěch unikátní akce Souboj šéfkuchařů, kterou pořádal Aqualand Moravia. Zde spolu v přípravě pokrmů pomyslně zápasili dva profesionálové – Radek Šubrt za Česko a Marcel Ihnačák za Slovensko – a práskli na sebe při té příležitosti řadu zajímavostí. Zajímá vás, jaký pokrm mají nejraději lidé, kteří vaří na špičkové úrovni? Jaké jídlo je podle nich typicky národní a které si nejraději vaří?

Otázka: Můžete prozradit, jaké jídlo nejraději jíte? A jaké nejraději připravujete?

M.I.: Nejraději si dám vlastnoručně připravenou pizzu, která se dá jíst rukama. :) Co se týče přípravy, hodně u mě záleží na tom, na co mám právě náladu. Nedá se jednoznačně určit jedno jídlo. Na co ale dbám, je příprava pokrmu vždy z čerstvých surovin. Dlouhodobě vařím z evropských produktů a nepoužívám suroviny z jiných kontinentů. Myslím, že už mě proto žádná příprava ani zvláštní chuť pokrmu nepřekvapí.

R.Š.: Nejraději mám to jídlo, které mi připraví moje žena. :) Jinak sám za sebe musím přiznat, že nejraději připravuji ty pokrmy, které jsou hotové raz dva. Baví mě, že každé jídlo dovede překvapit svou chutí. Stačí mít jen instinkt, představivost a cit.

Otázka: Vzpomenete si ještě na první pokrm, který jste uvařil zcela sám, bez cizí pomoci?

R.Š.: To už si bohužel nepamatuji.

M.I.: To si pamatuju velmi dobře, byla to ovocná bublanina.

Otázka: Řada lidí vnímá jako typicky český pokrm knedlo-vepřo-zelo a typicky slovenský pak halušky. Myslíte, že už to neplatí?

M.I.: Osobně myslím, že ty brynzové halušky u Slovenska stále platí, to i dnes vnímám jako typicky slovenský pokrm. U Česka bych ale jako typické jídlo označil bramborový knedlík se špenátem a k tomu pečené maso.

R.Š.: V české a slovenské gastronomii nespatřuji zásadní rozdíly. Rovněž ale souhlasím s tím, že jako typicky slovenské jídlo bych určil halušky s brynzou. U typicky českého pokrmu bych pak vsadil spíše na svíčkovou.

Otázka: Setkali jste se spolu v akci Souboj šéfkuchařů v Aqualandu Moravia. Jak jste si akci užili?

R.Š.: Akci jsem si užil parádně. S šéfkuchařem Aqualandu Mírou Vrábelem se vařilo skvěle! Atmosféra akce byla výborná, líbilo se mi to.

M.I.: Nikdy předtím jsem na podobné akci neúčinkoval, proto jsem si ji velmi užil. Celková atmosféra, kterou podpořil i skvělý hudební doprovod, byla vynikající. Myslím, že hosté se bavili stejně, jako my v kuchyni. Těším se na příště, snad konečně vyhraji. :)

Recepty obou šéfkuchařů najdete zde:

Marcel Ihnačák – Silný kuřecí vývar s masem a čerstvým koprem

Radek Šubrt – Filet ze pstruha lososovitého s křupavým toastem a křenovým dipem

Redakce Gastro&Hotel