Podle nedávno zveřejněného výzkumu je využívání sezónních a z regionu pocházejících surovin absolutně nejdůležitějším trendem mezi šéfkuchaři.

Z průzkumu mezi profesionálními kuchaři, provedeného britskou výzkumnou agenturou Kadence International, vyplývá, že podpora místních producentů je dnes pro kuchaře klíčové kritérium výběru.

„Šéfkuchaři říkají, že tímto podporují místní producenty, ve skutečnosti jsou ale místní suroviny čerstvější a levnější,“ vysvětluje zpráva. Po „jídle z blízka“ je dalším nejvlivnějším trendem dneška „street food“, „casual dining“ a zdravé stravování.

Začíná se ale objevovat další trend: „hyperlokální“ – šéfkuchaři se snaží využívat suroviny pěstované v co nejkratší vzdálenosti od restaurace. Stále více kuchařů chce mít okamžitý přístup k vlastní zelenině či bylinkám. Chtějí vyjít ze dveří a natrhat si absolutně čerstvé suroviny.

Zdroj: Bio-Info

Redakce Gastro&Hotel