Šéfkuchař ostravského hotelu Mercure Jan Klimoszek byl vybrán, aby se zúčastnil devítičlenného pařížského finále prestižní evropské soutěže kuchařů – OLIVIER ROELLINGER CONTEST, která byla zaměřená na speciality připravené z mořských plodů a trvale udržitelný rybolov. Český šéfkuchař ostravského Jan Klimoszek porotě připravil dva vlastní recepty s platýsem a jak sám přiznal, nejtěžší bylo v neděli v Paříži sehnat rybu s certifikátem, že pochází z udržitelných zdrojů.

Olivier Roellinger Contest

Zájemce o účast na prestižní soutěži OLIVIER ROELLINGER CONTEST musel připravit dva vlastní recepty z ryb a zaslat je spolu s motivačním videem a dopisem porotě. Ta z desítek došlých uchazečů z 31 evropských zemí do soutěže vybrala devět nejlepších autorů receptů, kteří jí předvedli svůj kulinářský um v pařížském finále. Šéfkuchař ostravského hotelu Mercure ze skupiny AccorHotels Jan Klimoszek v přísném výběru uspěl a směl se svými dvěma recepty reprezentovat Českou republiku v této prestižní evropské soutěži v Paříži.

Český šéfkuchař je spokojen

„Jsem velice rád, že jsem si mohl vyzkoušet takto prestižní kuchařskou soutěž a vidět také umění ostatních zahraničních kolegů z oboru. Byla to vynikající zkušenost,“ říká šéfkuchař ostravského hotelu Mercure a dodává: „Ač jsem měl trochu problémy sehnat v neděli v Paříži rybu s certifikátem, že pochází u udržitelných zdrojů (měli zavřeno), nakonec se mi oba recepty podařily. Jedno menu bylo profesionální, na jeho přípravu jsme měli 2.30 minut, a druhý recept byl „domácí“, který měl být vytvořen v limitu 30 minut. Časové limity jsem dodržel a celkově jsem byl se svou prací spokojen, i porota má jídla velmi chválila.“

Co Jan Klimozsek vařil

Pro profesionální menu Jan Klimoszek vytvořil recept platýs s houbovou fáší připravovaný metodou sou-vide s bulgurem, květákovým pyré a krevetovým bisquem a zauzenými chipsy z fialových brambor. „Domácí“ recept sestával z platýsa s čerstvým špenátem, glazovanou mrkví a parmazánovým rizotem.

Soutěž proběhla v Paříži v nejlepší kuchařské škole Ferrandi a do finále byli vybráni 3 kuchaři z Francie, 1 z Polska, 1 z Maďarska, 1 z Portugalska, 1 ze Španělska, 1 z Itálie a 1 z České republiky.

 

Text i foto: Agentura Privilege PR

Redakce Gastro&Hotel