Svahy Umbrie byly odjakživa pokryté vinicemi a olivovníky, což jsou dva základní kameny místní gastronomické tradice. Tradičními i moderními metodami zde vzniká kvalitní olivový olej, typický právě pro tento region. Nejedna italská domácnost vyrábí svůj vlastní olej z ručně sesbíraných oliv na zahradě. Olivy neslouží pouze k výrobě olivového oleje, naopak mají své důležité místo také v kuchyni. Vynikající předkrm ve formě tradičního opečeného chleba v peci, troubě či na ohni, kterému se v Itálii říká bruschetta (nebo také crostini), můžeme podávat s krémem z místních černých oliv. Zabere jen pár minut a výsledek je opravdu excelentní.
Ingredience (pro 2 osoby):
100 g černých oliv v plechovce
1,5 filetu ančovičky
1 rozetřený stroužek česneku
2 lžíce kaparů
olivový olej, italský chléb
Postup:
Všechny ingredience vložíme do mísy. Připravíme si tyčový mixér a mixujeme, dokud nám nevznikne hladký krém. Můžeme dochutit pepřem a solí. Mezitím rozehřejme troubu na 150 °C, chléb nakrájíme na plátky široké asi půl centimetru až centimetr a dáme je na maximálně 5 ̶ 10 minut do trouby. Chléb musí být křupavý, ne tvrdý. Podle toho upravíme délku pečení. Nakonec krém namažeme na ještě teplé plátky bruschetty a podáváme.