Rozmrazené ryby vydávají za čerstvé, maso křehčí tak, že jej napustí vodou a solí a dopékané pečivo označují jako čerstvé. Obchodníci ve snaze prodat své zboží často užívají klamavých označení. Server Lidovky.cz ve spolupráci s odborníky odhalil tři nejčastější triky prodejců.
Ryba zčerstvělá;;;;;;;;
Velký nešvar obchodníků, kdy vezmou mraženou rybu, rozmrazí ji, položí na led a vydávají ji za čerstvou. Aby se neřeklo, k rybě napíší, že je „zčerstvělá“. „To je skutečně zavádějící. Je otázkou, zda si průměrný spotřebitel domyslí, že zčerstvělá vlastně znamená rozmrazená,“ říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské;inspekce (SZPI) Pavel;Kopřiva.
Pokud by zde chyběl dodatkový nápis, že ryba byla rozmrazena, tak;by to inspekce šetřila jako uvádění spotřebitele v omyl. S tím souhlasí i mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben: „Když je ryba rozmrazená, tak musí být označena, že je rozmrazená. Obchodníci se tady jasně snaží potlačit, že je rozmrazená, a proto píší zčerstvělá, ale takovéto označení předpisy neznají,“ říká s tím, že je to rozhodně zavádějící. Podle legislativy je čerstvá ryba pouze ta, která je udržovaná chladem. Pojem „zčerstvělá“ je tedy hloupost. Buďte tedy obezřetní, zkoumejte nápisy a ptejte se.
Čerstvě dopečeno;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Tento nápis se objevil po zavedení povinnosti označovat pečivo. U zákazníků vzbuzuje pocit čerstvosti. Ovšem pamatujte: čerstvě dopečené neznamená čerstvé. Jde o pečivo, které pochází ze zmrazeného polotovaru a v obchodě bylo pouze rozmrazeno a dopečeno. Slovo čerstvé by se tu rozhodně nemělo vyskytovat.
Podle mluvčího;SZPI Kopřivy;by zde každopádně měla být doplněná informace, že produkt pochází ze zmrazeného polotovaru. Ano, většinou ji zde najdete, ale miniaturním písmem. V některých supermarketech šli ještě dál,;balený a krájený chléb prodávají s nápisem čerstvě nakrájeno. Slovo čerstvé zřejmě táhne, ale pozor na něj.
Křehčí maso, kdo by odolal? Ale pozor. Křehčení masa je technologický postup, kdy se do masa vpraví voda, sůl a další látky. U některých výrobků je ku prospěchu a běžně se používá. I tento postup se dá ovšem zneužít. Místo masa si tak často kupujete;i vodu, a to třeba i 20 až 25 procent. Křehčí jsou kuřecí prsa, krůtí i králičí maso.
„U veškerého masa, které vypadá jako maso a je zafóliované, se stačí podívat na etiketu a přečíst si kolik masa skutečně obsahuje. Někdy je to třeba jen 70 procent,“ varuje Duben. Pakliže je to deklarováno na obale a spotřebitel ví, co kupuje, tak je to podle inspekce v pořádku. I tady se tedy vyplatí číst, popřípadě se můžete zeptat. „Zákazník má právo ptát se, protože, když za to dává;své peníze, měl by dostat plnohodnotný výrobek,“ dodává Duben.
;