Jen velmi málo obyvatel České republiky má pravidelně na svém jídelníčku rybu. Ve srovnání s jižními státy Evropy jich za rok sníme o více než polovinu méně – 5,5 kg na jednoho člověka, a to nejčastěji právě v období kolem Vánoc. Avšak z celé řady studií vyplývá, že průměrný dospělý by měl mít na talíři rybu, ideálně mořskou, alespoň dvakrát týdne. Pokud však nejste zdatní kuchaři nebo vám není vaření této suroviny blízké, nezbývá vám nic jiného, než se spolehnout na nabídku restaurací. Ale vycházejí restauratéři zájemcům o vyvážený jídelníček vůbec vstříc?
Ryby jsou přirozeným zdrojem mnoha prospěšných látek
Přirozený zdroj jódu, nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy, zdroj velmi kvalitních bílkovin, omega-3 mastných kyselin, železa a také vitamínu D, který je důležitý pro zuby a kosti – to je jen malý výčet předností, které mořské ryby mají. „Konzumace alespoň jednoho jídla z mořských ryb týdně snižuje riziko náhlého selhání srdce o více než 50 %,“ říká Pavel Hroch, odborník na výživu společnosti MenuČesko.cz, a dodává: „Kromě ostatních vitamínů a tělu prospěšných látek obsahují ryby aminokyselinu tryptofan, která má pozitivní vliv na naši náladu. Lidský mozek ji totiž dokáže proměnit v serotonin, kterému se jinak říká hormon štěstí.“
Nabídka mořských pokrmů v našich restauracích
Jak si ale zajistit správný přísun rybího masa? Nejsnazší cestou, kterou volí v dnešní hektické době řada lidí, je objednat si jídlo z ryb či mořských plodů na oběd v restauraci. Na to, zda najdeme tyto pokrmy v obědovém jídelníčku pražských restaurací, se zaměřil při svém průzkumu portál MenuPraha.cz, mapující denní menu pražských restaurací. Z něj vyplynulo, že více než 51 % z nich, mělo alespoň jednou týdně v nabídce jídlo obsahující právě mořskou rybu. Pokud se pak podíváme na data za měsíc, je to již 70 % pražských restaurací. Nejčastěji se v jídelních lístcích objevovaly pokrmy z lososa, tuňáka a tresky, následované jednou z nejoblíbenějších sladkovodních ryb – pstruhem. Na srovnání těchto čísel s údaji z loňského roku je patrné, že se frekvence výskytu ryb v nabídce restaurací rok od roku zvyšuje, nyní dosahuje nárůstu až o 6 %. Navíc se při tomto průzkumu projevil, což odborníci na zdravou výživu kvitují s povděkem, viditelný odklon od nejoblíbenější úpravy Čechů – smažení – ke zdravějším variantám jako je grilování či vaření v páře. Rozhodně je zde však stále prostor k rozšíření nabídky a větší kreativitě restauratérů.