Růžové víno, neboli rosé, se nejčastěji vyrábí z;odrůd modrých hroznů metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). Rmut z;modrých hroznů se nechá naležet zpravidla jen 4 až 6 hodin, aby se ze slupek uvolnilo pouze málo červeného barviva. Pak se mošt od slupek oddělí a dále je s;ním nakládáno stejně jako při výrobě bílého vína. Takový výrobní postup propůjčuje růžovým vínům jejich tolik žádaný mladý esprit.

Svěžest, která se od růžového vína očekává, vyžaduje potřebný podíl kyselin. Ty zráním hroznů ubývají. Navíc čím vyšší je cukernatost použitých hroznů, tím se barva vína posouvá do méně atraktivních nahnědlých tónů. Proto vinaři volí krátkou maceraci, která dává vzniknout svěžím vínům lehčího charakteru a výraznější chuti.;

Růžová vína se vyrábí z;celé řady modrých odrůd. V;České republice se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sawignon. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů – od sladce malinových tónů, přes jemně lososové
a pomerančové až po temně cibulové nebo dokonce téměř fialové odstíny. Záleží na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.

;Jaký pokrm se hodí k;rosé?

Spojení jídla s;vínem představuje bezesporu vrchol gurmánského prožitku. Ne jinak je tomu v;případě rosé. Ta při vhodné kombinaci s;tím správným pokrmem mohou přinést nevšední chuťový zážitek. Delikátní a velmi individuální.

Česká republika se v;posledních několika letech stala velmi významným producentem kvalitních růžových vín charakteristických svou mladostí, lehkostí, svěžestí a výraznou ovocnou chutí. Obsah alkoholu, dobrá kyselinka i středně plné tělo výrazně přispívají k;tomu, že se moravská a česká růžová vína mohou párovat s;nepřeberným množstvím pokrmů. Od různých druhů ryb připravovaných na všechny způsoby, plodů moře a těstovin, přes kořeněné hovězí maso, vepřové, telecí a drůbeží. Stejně tak se růžové víno výborně hodí k;uzeninám, pikantním sýrům nebo zeleninovým pokrmům. Velmi dobře chutná rosé také v;kombinaci s exotickou a arabskou kuchyní. Za zmínku stojí i netradiční spojení růžového vína s;hot – dogy nebo hamburgery.

Při snoubení růžového vína s;pokrmy je nezbytné, aby bylo víno vždy správně podáváno. Rosé by mělo být před konzumací vychlazeno na teplotu od 8 do 12 stupňů. Nesmí se ovšem přechladit! Teprve takto servírované růžové víno je zárukou harmonického splynutí všech důležitých složek konkrétního jídla.;;;

;;Růžové koktejly

Růžová vína lze kombinovat s;širokou škálou pokrmů. Stejně široké využití mají také při přípravě osvěžujících míchaných drinků. Ty každý jistě ocení zejména v;teplých letních měsících. Kvalitní rosé si tak lze vychutnat v kombinaci s kousky melounu, jahod, malin, borůvek nebo také brusinek. Výběr možností je nepřeberný. Růžové víno snese i míchání s;rozličnými sirupy a dalšími ingrediencemi. Musí být však vždy voleny tak, aby chuť a svěžest rosé podpořily a ne naopak.