Barman, ten se měl! Práce s úžasnými surovinami, spousta každodenních příležitostí potkat se se zajímavými, inspirativními, někdy i zábavnými lidmi. To ale v současnosti neplatí. Nejen o tom, jak se žije barmanské komunitě v této nelehké době, jsme si povídali s ambasadorem Bartida barmanem Viktorem Gleichem.

V červnu to bude rok, co Stock Plzeň-Božkov koupil stoprocentní podíl ve společnosti Bartida, čímž doplnila své portfolio zejména o prémiové značky lihovin. Konkrétně o jaké?

Přesně tak, je tomu již skoro rok, co se naše firmy spojily a nám se otevřely neskutečné možnosti. Těch značek je opravdu celá řada, hlavně se jedná o rumy jako Abuelo, El Comandante, Plantation a také naše řada Bartida Originál. Těch značek je okolo 30.

Jak byste charakterizoval nový přírůstek do rodiny rumů – panamský Abuelo?

Jako velmi pohodové a příjemné pití. Český zákazník se vyvíjí, často už nevyhledává jenom sladké rumy. Rum Abuelo přináší příjemný balanc mezi sladkostí, dřevitostí a suchostí. Podle mě se přesně trefuje do současného rumového trendu ‒ rodinná destilerka s příběhem a rum s vyváženou chutí.

Ještě k těm rumům. Před pár lety neměl u nás tento výrazný a velmi chutný nápoj na růžích ustláno. Časy se ale mění a prodeje rumů ukazují, že rostoucí obliba nejspíš nebude jen krátkodobou módní záležitostí. Čím si to vysvětlujete?

Stejně jako v módě, tak i v alkoholu přicházejí trendy. A současný je ten rumový. Myslím ale, že už jsme na vrcholu, očekávám příchod něčeho nového. Dávám rumu tak ještě maximálně 2 roky, protože už je tady číslem jedna moc dlouho. A v dnešní zrychlené době se trendy mění rychleji, než tomu bývalo dříve.

Z drsného nápoje spodiny se karibský rum časem vyvinul v jemný nápoj s příjemným buketem, který se používá k přípravě oblíbených long drinků a koktejlů. Nejznámějším z nich je asi Cuba Libre, není však určitě jediným?

Cola pomalu přestává být trendy pro svoji přehnanou sladkost. Hodně teď přichází do obliby drinky s tonikem, třeba rum tonik nebo rum s kokosovou vodou. Tipuji, že příští rok už kokosová voda v České republice poteče proudem. V mixologii si ale nemyslím, že by byl rum tak vyhledávanou bází. To spíše čím dál více oblíbený gin.

V některých oblastech Karibiku se rum pije jako víno. Byl by to velký prohřešek pro nás Evropany dát si rum před jídlem jako aperitiv?

Už jsem Karibik trochu projel a můžu říct, že rum je dobrý v jakoukoliv denní dobu a v jakékoliv části světa. Před nebo po jídle, je to jedno. Zaleží, jaký rum máte, ne na tom, kdy ho pijete.

Kvůli šíření koronaviru uzavřela vláda kromě jiných také restaurace, hospody a bary. Po jejich zavření se pití alkoholu přeneslo za zdi domovů. Registrujete tím pádem větší nárůst objednávek přes e-shop?

Náš e-shop je vytížený prakticky pořád, ale samozřejmě že teď pociťujeme trochu větší nárust objednávek. Byl bych ale radši, kdyby si hosté mohli přijít pro lahvičku osobně. Snad to bude brzy.

Jak se vlastně žije barmanům v době koronaviru? Rýsuje se nějaká pomoc? Dočetla jsem se, že Stock Plzeň – Božkov chystá cosi na podporu barmanské komunity. Můžete být konkrétní? O co půjde?

Hodně kamarádů si našlo jinou práci, než se budou moci vrátit k našemu milovanému řemeslu. Pomoc bude, až se znovu otevře, my nejsme bez hostů nic. Kdybychom chtěli lehce vydělat peníze, půjdeme dělat něco jiného. Stojíme za barem, protože milujeme naši práci a baví nás bavit naše hosty.
Ano, naše společnost připravila webinář pro pomoc všem v gastru. Můžete ho najít na stránkách www.fernetstock.cz/webinar, kde je vše k zhlédnutí. Musím přiznat, že mě překvapilo, jak naše komunita drží při sobě a k tomu chce naše firma Stock Plzeň – Božkov také přispět. Proto byl jako první zorganizován webinář s právní pomocí a snahou lidem v gastronomii vysvětlit, jak se věci mají a na co mají nárok.

Stock Plzeň-Božkov také podporuje projekty Storyous http://www.zachrangastro.cz, kde zákazníci najdou tipy, jak pomoci gastrům, a https://lunchnext.com/cz, kde můžou spotřebitelé nakupovat vouchery na konzumaci v zapojených podnicích.

Bylo by troufalé, poprosit vás o recept na nějaký váš speciální koktejl na bázi rumu? Když už si na něj nemůžeme skočit do baruJ

Můj milovaný cocktail je Rum Old Fashioned. Jak na něj? Do skleničky typu whisky glass si dáme půl lžičky cukru, dva střiky Angostury bitter, kapku vody a promícháme, dokud se vše nerozpustí. Pak přidáme led a 5 cl rumu El Comandante Reserva Exclusiva. Nesmíme zapomenout ani na plátek pomeranče a cocktailovou  třešničku. Pak vše promícháme, chce to delší dobu. Poté už jen zbývá říci „ na zdraví“!