Víno a káva nabízí zajímavé chuťové kombinace, člověk ale musí umět hledat

Pro Martina Vintera je víno nejen obchodním artiklem, ale především velikou vášní již deset let. I přesto každý den stále objevuje nové chutě, vůně nebo kombinace vín s dalšími pochutinami, například s kávou.

Čím vás víno, vinařství a celkově vínoznalectví okouzlilo?

Víno je kouzelné především tím, že prakticky každý den objevujeme něco nového. Nejenže existuje nepřeberné množství odrůd, ale i jedna samotná odrůda nabízí rozmanité chutě, od každého vinaře chutná prakticky úplně jinak.

Souhlasíte s názorem, že dobré víno musí být drahé?

Toto tvrzení v žádném případě neplatí. Je mnoho vín v nižší cenové kategorii (100–250 Kč za láhev), která jsou kvalitní a pro širší veřejnost přijatelnější než vína za tisíce korun. Většina běžných konzumentů totiž jemné rozdíly v chuti nepozná, k tomu se musíte postupem času tzv. „propít“.

Jaké je vaše nejoblíbenější víno?

Mým favoritem je Leo Hillinger Pinot Blanc Leithaberg DAC a hned za ním bezpochyby J. J. Prüm Riesling Kabinett.

Máte i jiné favority ze sortimentu alkoholických nápojů?

Mám hrozně rád gin a vodku, v posledních dvou letech i kvalitní rum. Gin proto, že se skvěle snoubí s různými druhy toniků a také se z něj dělá můj oblíbený drink Salty Dog (gin s grepový džusem servírovaný ve vysoké sklenici se solnou krustou na okraji). Vodku mám nejraději samotnou se sklenkou sody a rum s dobrým doutníkem.

Jaké nejzajímavější/nejexkluzivnější víno jste měl možnost ochutnat?

Nejzajímavější víno, které jsem kdy pil, bylo asi Chateau Lafite Rotschild 1990 a Montrachet 1978 od Domaine Leroy. A také se těším na degustaci portských vín Graham’s na ročník 1982 Single Harvest Tawny.

Co se týče snoubení vína s kávou, jsou podle vás všechna vína vhodná pro párování s kávou? S jakou kávou se kombinují nejlépe?

Na párování se hodí především sladší vína, velmi dobře si s kávou rozumí také portské. Co se kávy týče, ideální jsou takové druhy, které nemají příliš komplikovaný aromatický profil. Laicky řečeno – hodí se taková káva, u které již podle vůně poznáme, jak bude chutnat.

Jaké nevšední zážitky přináší párování kávy Nespresso s víny z moderního rakouského vinařství Leo Hillinger?

Například šumivé víno Leo Hillinger Secco Muscat Ottonel v páru s Nespresso Vanilio, lehkou kávou s výrazně vanilkovým aroma, skvěle osvěží patro, proto jsme je zařadili až na konec, abychom si „pročistili“ chuťové pohárky po náročných kombinacích se sladkými víny.

A co vy a káva? Kolik šálků za den vypijete?

Kávu popíjím prakticky každý den od rána do večera, protože pracuji v gastronomii, kde je – z mého pohledu – v rámci restauračního provozu právě káva to nejdůležitější, zpravidla totiž bývá tím posledním, co si zákazník před odchodem objednává. Pokud není káva kvalitní, může tato pomyslná tečka snadno zkazit celý předchozí zážitek a dojem z jídla.

Kdybyste si měl vybrat jednoho výjimečného člověka, s kterým byste mohl zajít na šálek kávy, kdo by to byl?

Záleží, jak je to myšleno. Výjimečný člověk je moje manželka, takže bych šel určitě s ní :-) A z hvězdné branže by byl mým favoritem George Clooney :-)

Redakce Gastro&Hotel