Epidemie koronaviru zasahuje průmysl i podnikání, přidělává velké problémy velkým i malým firmám, zahraničním i tuzemským. Nevyhnula se i našim pivovarům. Do jaké míry, o tom jsme si povídali s Ing. Petrem Dařílkem, jednatelem společnosti Pivovar Ferdinand, s.r.o.
Obavy ze zavlečení koronaviru jsou zcela namístě. Jaká bezpečností opatření jste přijali ve vašem pivovaru?
Obecně se řídíme nařízením vlády, tedy striktně v pivovaru používáme ochranné roušky a desinfekci.
Dotkne se to nějak vašich zaměstnanců?
V současné době jede na plno provoz sladovny, který nebyl omezením nijak zasažen, zde je zaměstnáno 8 lidí. U výroby sladu je pro jeho kvalitu klíčová okolní teplota, čím nižší, tím lépe. Proto vyrábíme stále a převážně na sklad. Pokud budeme muset i zde provoz omezit, pak předpokládáme ukončení sladovací sezony již počátkem června, ale to je zatím velká neznámá.
V samotném pivovaru je v plném pracovním procesu dalších 6 zaměstnanců, kteří se starají o omezený provoz, kdy soustředíme výrobu do jednoho týdne – taj vaříme pivo, stáčíme lahve atd., a další týden je nucená přestávka, kdy jsou někteří pracovníci buď na dovolené, nebo z titulu překážek v práci na straně zaměstnavatele doma na 60 % průměrné mzdy.
Na začátku bylo omezení provozu hospod, poté přišel rovnou zákaz. Hostinští měli na skladech větší či menší zásoby naražených sudů s pivem i nenačaté sudy s pivem s končící expirací. Vyšli jste jim nějak vstříc a podali pomocnou ruku?
U našich zásob sudového piva je doba trvanlivosti do konce června. Do té doby se situace, jak doufáme, změní a pivo se prodá. Záleží samozřejmě i na spotřebitelské poptávce po uvolnění režimu.
Zastavili jste, nebo omezili kvůli uzavření restaurací po vyhlášení nouzového stav stáčení piva do sudů?
Ano, omezili jsme stáčení do sudů, zejména do 50l, naopak menší objemy stáčíme průběžně, velmi nám narostl prodej v PET lahvích. Nárůst pociťujeme i u klasických skleněných lahví.
Ani koronavirus ale nedokáže skalní pivaře odradit od konzumace zlatavého moku. Do hospody nemůžou, logické tedy je, že se zvedl alespoň prodej lahvového piva a plechovek?
Pivovar Ferdinand má v prodeji lahvová piva o objemu 0,5 l a 0,33 l. Teď nám probíhá velká akce na dvanáctku Premium a světlou 11% Maxe v Albertech, takže i to trochu pomůže s odbytem. Také naše služba Ferdadomu.cz, která rozváží naše pivo po Praze, zaznamenává v těchto dnech enormní zájem. Hodně se nám rozjelo nefiltrované pivo, které distribuujeme v PET lahvích.
Pandemie koronavizu bezesporu omezí export českých piv. Už vás to zasáhlo?
Minulý týden od nás odejelo pivo do Maďarska, kde se ale již teď také omezilo fungování hospod, podobně jako u nás. Ostatní země se již zastavily vlivem situace na místním trhu .…
Na vyčíslení ztrát je asi ještě příliš brzy?
V této situaci jsme zastavili veškeré plánované investice a nechci teď spekulovat, ale ztráty budou značné.
Asi nejste schopni odhadnout, jak dlouho veškerá omezení potrvají. Máte nějaký krizový plán?
Jsme optimisté a věříme v nejlepší a snažíme se připravit horší varianty. Předpokládáme, že léto už pojede v normálním režimu. Máme stále pivo v tancích, postupně vaříme další a jsme připraveni pružně reagovat na poptávku. Stejně tak máme připraven slad pro předpokládaný rozjezd pivovarů, které náš slad odebírají. Otázkou bude, jaký vývoj nás všechny čeká a jaké překážky nebo výzvy jsou před námi.