Sedmý ročník soutěže speciálních a neobvyklých piv vyrobených pivovary v České republice  CEREVISIA SPECIALIS – PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2016 zaznamenal 37 piv, tedy rekordní počet přihlášených značek. Letošního ročníku se zúčastnilo 12 pivovarů.

V kategorie světlá speciální piva, kde bylo přihlášeno 10 vzorků piv, se na třetím místě se umístil Sváteční speciál z Pivovaru Nymburk, spol. s r.o. Druhé místo získalo pivo PRIMÁTOR EXKLUZIV 16 ° z pivovaru PRIMÁTOR a.s. Vítězem kategorie se stal Kvasničák 13 % z produkce PIVOVARU SVIJANY, a.s.

V kategorii polotmavé a tmavé pivní speciály bylo přihlášeno devět piv. Na třetím místě skončilo ROHOZEC Třináctka tmavá z PIVOVARU ROHOZEC a.s. Na děleném druhém místě se umístilo pivo Svatováclavský polotmavý speciál ze Zámeckého pivovaru Břeclav, s.r.o. a Svijanská Kněžna 13 % z PIVOVARU SVIJANY, a.s.  Zvítězilo pivo Něžný Barbar 13 stupňový polotmavý speciál s přídavkem speciálního sladu vyrobený v Pivovaru Nymburk, spol. s r.o.

V již tradičně nejpočetněji obeslané kategorii neobvyklých piv bylo přihlášeno rekordních 18 značek. Tato kategorie byla, tak jako v loňském roce, spojena s kategorií mixů, kde byly přihlášeny jen 3 vzorky. Dělenou třetí cenu získalo pivo PRIMÁTOR IPA z pivovaru PRIMÁTOR, a.s., BERNARD ČERNÝ LEŽÁK s jemnými kvasnicemi z produkce Rodinného pivovaru BERNARD, a.s., a Kvasar světlé speciální pivo s přídavkem medu z pivovaru Černá Hora, a.s. O druhá místa se podělila piva PRIMÁTOR STOUT, CHIPPER Grapefruit a PRIMÁTOR WEIZENBIER, jejichž výrobcem je PRIMÁTOR, a.s. a dále BERNARD s čistou hlavou Švestka a BERNARD Jantarový ležák s jemnými kvasnicemi z produkce Rodinného pivovaru BERNARD, a.s. Degustátorům v této kategorii nejvíce chutnalo a v kategorii zvítězilo pivo BERNARD BOHEMIAN ALE z produkce Rodinného pivovaru BERNARD, a.s. Toto pivo obdrželo i cenu předsedy degustační komise za nejvíce nominací. Předal ji Mgr. František Frantík z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s., který byl i hlavním organizátorem soutěže.

„Soutěž potvrdila trend posledních let na českém pivním trhu – odklon od pivních mixů,“ uvedl Mgr. František Frantík. „Co však mnohem považuji za velmi významné je, že se obě komise, jak laická tak i komise expertů shodly na rostoucí kvalitě přihlášených pivních vzorků a vyloženě nepodařené pivo jsme vůbec nezaznamenali,“ dodal František Frantík.

Tradičně dvacetičlenná hodnotitelská komise, rozdělená na dvě subkomise, degustovala přihlášená piva První, dvanáctičlenný panel expertů, tj. grémium bylo složené z členů degustační komise VÚPS doplněné o nezávislé odborníky z dalších odborných institucí jako např. z VŠCHT Praha a Zemědělské univerzity v Praze. Druhý, osmičlenný panel reprezentantů, byl sestaven z významných osobností, které pivo a pivovarskou problematiku dobře znají, ale nezabývají se jeho hodnocením profesionálně, jako jsou lékaři, novináři i manažeři.

„Soutěž zaznamenává trvale zvyšující se zájem pivovarů,“ uvedl Ing. Josef Vacl, CSc. ze společnosti PORT spol. s r. o. „Je důkazem toho, jak pivovarníci považují soutěže za účasti odborné i laické veřejnosti za prospěšné, protože nabízejí velmi cenné informace, jak jsou jejich piva hodnocena. A tím jen podtrhují smysl soutěže,“ doplnil Josef Vacl.

Ocenění byla předána představitelům vítězných pivovarů na slavnostním setkání pivovarníků, pivovarských odborníků, médií a laických degustátorů v Praze.

Redakce Gastro&Hotel