Členka Bratrstva lanýžů a držitelka hvězdy Michelin Reine Sammut přijela do Prahy. Od 7. do 12. ledna připravuje svoji středomořskou kuchyni v restauraci Avantgarde.

Cestu k mnoha oceněním svého kuchařského umění ale Reine rozhodně neměla jednoduchou a přímou. Až do svých čtrnácti let neopustila Provence, měla ráda jen tučný špek a když v Avignonu objevila olivový olej, rozhodně mu nepřišla na chuť. Když uvařila těstoviny, tak se lepily a omeleta připomínala míchaná vajíčka. Ale to jí nevadilo, protože byla mnohem lepší švadlenou a hlavně snila o tom, stát se lékařkou. To vše do doby, než potkala v roce 1974 svého budoucího manžela Guye Sammuta a rázem se všechny její hodnoty – a nejen ty gastronomické, neboť opustila studium medicíny – změnily.
Reine začala nasávat vůně a chutě Středozemí (Tuniska, Malty, Sicílie) v restauraci La Petite Feniere v Loumarinu, kde vládla její tchýně Claudette. Ta ji zasvětila nejen do pečení, ale třeba i do způsobu, jakým zdobit talíře. Pak přišel den, kdy Reine uvařila rybí kuskus, lasagne a tradiční jídla z vnitřností. Claudette ji přenechala své místo a Reine se stala šéfkuchařkou.
Dnes je tady nejen restaurace, kde mohou návštěvníci ochutnat třeba degustační menu o devíti chodech za 125 eur, v němž nechybí ani pastýřský koláček z hovězích líček, pečené svíčkové a omáčky z citrónové šťávy, ale také klasické francouzské bistro se stoly s kostkovanými ubrusy, kde se vaří z místních a sezónních produktů. K telecí hlavě s tatarskou omáčkou nebo dušenému zelí se slaninou se samozřejmě podává dobré víno. Svoje kuchařské umění obohatila Reine také o vaření pro celiatiky – její dcera Nadia (1980) totiž trpí alergií na lepek.
Reine Sammut se také věnuje propagaci gastronomie v pravidelných kurzech vaření pro amatéry i profesionály.
„Kromě olivového oleje dodáme všechny suroviny my,“ říká šéfkuchař restaurace Avantgarde Patrik Havlíček, který s Reine bude týden vařit a dodává, že ze spolupráce nemá vůbec strach. „Už jsem s několika slavnými kuchaři vařil, navíc Reine zatím neprojevila žádné hvězdné manýry. Už se těším, jak si spolu stoupneme k plotně,“ popisuje ženu, o níž se mluví jako „o té, která servíruje slunce na talíři“ nebo je označována za „impresionistku provensálské kuchyně“ Patrik Havlíček.
Ocenění, která Reine Sammut získala:
2x nejlepší šéfkuchařka Francie
hvězda Michelin
17 bodů Gault Millau

1991 Trophy mothers Ranges – žena roku

1993 3 čepice Francouzský průvodce

1994 3 červené čepice Gault Millau

1994 Šéfkuchařka roku

1994 4 body Champérard

1995 2 hvězdy Bottin Gourmand

1995 1 hvězda Michelin

1995 Vypěstována růže “Reine Sammut” u Guilot a Massard v Avignonu

1995 stala se Rytířem řádu za zásluhy (Ordre national du Mérite)

1995 stala se Rytířem řádu umění a literatury (Ordre des Arts et des Lettres)

2007 stala se Rytířem řádu čestné legie (Ordre national de la Légion d’honneur)

2010 3 čepice Gault Millau

www.reinesammut.com

www.avantgarderestaurant.cz