Nenápadný restaurant na pláži středomořského letoviska Cecina nás zaujal kompletní sbírkou michelinských nálepek od roku 2003. U dveří nás servírka upozornila, že nemají maso jenom ryby. To znělo jako lákavá pozvánka. Jedním z majitelů je Roberto Pogetti, který patří do třetí generace restauratérů. Na dotaz zda bychom nemohli dostat jídelní lístek v angličtině se nabídl, že bude naším průvodcem jídelním lístkem. A doporučil nám tradiční menu, které již v 70. letech připravoval jeho otec a které se od té doby se nezměnilo.

Il menu del pescaturismo, které se skládá z:

Un antipasto del giorno

parmigiano  s lilkem a z lokální ryby podobné muréně

Un primo piatto

spagetti, kalamari, krevety, mušle, sépie, langusta

Un secondo piatto

hlubinné ryby vyskytující se jen mezi italským a korsickým pobřežím

Dezert

mandarinkový sorbet s rumem

Celou dobu jsme popíjeli toskánské vino: Donna Olimpia 1898, Vernentino s příchutí trávy a letních jablíček.

Majitel se nám opravdu věnoval. Před našima očima ryby porcoval a udělil nám přednášku, jak se pozná dobrá ryba. Ta se pozná podle hlavy. Když jsme se tvářili trochu rozpačité, sám nám nechal ochutnat nejdříve maso a pak i rybí oko!  Ne celé, ale pečlivě vykuchanou duhovku. Když chutná hořce tak se jedná o rybu ze sádky, pokud je kyselá není čerstvá nebo byla zmrazená.

Naše ryby byly opravdu čerstvé, protože byly uloveny téhož dne ráno na lodi, kterou el Faro vlastní a na které zveu gastronomické náruživce, kteří opravdu chtějí mít jistotu, jaké ryby se octnou na jich talíři.

Redakce Gastro&Hotel