Řecké speciality, které musíte ochutnat

autor: | Čvn 9, 2017 | Gastro & Travel | 0 komentářů

Řeckých specialit je bezpočet, ale některé jsou opravdu zásadní. Ať už jedete do země tisícileté historie za sluncem nebo jen navštívíte řeckou restaauraci v Čechách měli byste aspoň nějaké vyzkoušet.

Musíte ochutnat

  • Musaka (moussaka) – několik na sebe kladených a zapečených vrstev různých surovin. Tři základní vrstvy jsou tvořeny plátky lilku, případně cuket, mletým jehněčím masem a bešamelovou omáčkou. Dále se přidávají rajčata, koření a často také brambory.
  • Tzatziky – studený pokrm z jogurtu, ovčího či kozího mléka, okurek a česneku, k nimž se přidává olivový olej, ocet a kopr.
  • Souvlaki – kousky masa a někdy zeleniny, grilované na jehlici, podává se s rýží.
  • Řecký salát – řecká kuchyně se bez něj neobejde. Obsahuje rajčata, papriky, okurky, cibuli, olivy a sýr feta, to vše je ochuceno oreganem a zalito olivovým olejem.
  • Chorta – salát ze spařených listů špenátu, pampelišek nebo jiných zelených součástí rostlin, ale někdy i z mořských řas. Na listy se dává olivový olej a citron.
  • Taramosalata – nasolené rybí jikry s česnekem, cibulí, olivovým olejem a citronovou šťávou, někdy také s bramborami nebo chlebem. Vzniklá pasta se konzumuje s chlebem jako předkrm.
  • Avgolemono – tradiční sváteční polévka, jejímž základem je kuřecí vývar, který se vaří s rýží a kousky masa, než se do něj přidají dvě základní přísady – vejce a citron.
  • Fasolada – fazolová polévka, jedno z řeckých národních jídel. Připravuje se z fazolí, olivového oleje a různých druhů zeleniny.