Bramborový salát se slaninou, řapíkatým celerem a krémem z pomazánkového másla

Poznámka: Receptpřináší odlehčenou a svěží variantu bramborového salátu, který se hodí výborně ke grilovaným pokrmům a rybám.

K přípravě potřebujeme: 1,5 kg nových brambor, 200g libové slaniny, 1 ks menšího řapíkatého celeru, 200g červené cibule, 1 balení Choceňského pomazánkového másla, trochu mléka, sůl a pepř

Brambory uvaříme, necháme vychladnout a rozkrájíme na půlky nebo čtvrtky dle velikosti brambor. Na pánvi rozpustíme slaninu, přidáme na plátky nakrájenou červenou cibuli, na kousky nakrájený řapíkatý celer a krátce orestujeme. Pomazánkové máslo si trochu rozmícháme s mlékem na řidší konzistenci a smícháme s ostatními ingrediencemi. Nakonec ochutíme solí a pepřem. Můžeme také přidat čerstvě nasekanou petrželku nebo pažitku.

Česnekový dip

Poznámka: Česnekový dip se výborně hodí na grilované maso, pečené brambory nebo grilovanou zeleninu

K přípravě potřebujeme: 1 ks Choceňského pomazánkového másla, 1 lžíci majonézy, 2 nebo 3 stroužky česneku, sůl, pepř, 2 lžíce zakysané smetany

Pomazánkové máslo lehce rozetřeme v misce, přidáme zakysanou smetanu, majonézu, prolisovaný nebo utřeny česnek a ochutíme solí a pepřem. Dip je možné doplnit bylinkami, nastrouhanou okurkou, nasekanými rajčaty, koprem a podobně.

Krupicový krém s vanilkou a mačkanými jahodami s cukrem

Poznámka: Lehká a svěží varianta dezertu pro letní období. Doporučuji servírovat hodně vychlazené se snítkou máty

K přípravě potřebujeme: 0,5 l mléka, 40g krupice, 1 lusk vanilky, 200g čerstvých jahod, 50g cukru moučka, 1 Choceňské pomazánkové máslo, 100ml šlehačky (33%)

Do mléka vložíme rozkrojený vanilkový lusk a vaříme, přidáme krupici a provaříme. Lusk vyjmeme a necháme kaši vychladnout. Pomazánkové máslo lehce vyšleháme a vmícháme do krupicové kaše, přidáme ušlehanou šlehačku a dle chuti přidáme cukr. Lehký krupicový krém naplníme do skleniček a zdobíme rozmačkanými jahodami s moučkovým cukrem a snítkou máty.

Rebarborový koláč s pomazánkovým máslem a drobenkou

Poznámka: Sezónní koláč s rebarborou je velmi svěží. Díky zapečení s pomazánkovým máslem také příjemně vláčný.

K přípravě potřebujeme:

Těsto: 0,5 kg hladké mouky, 250g cukru krupice, 250g margarínu, 2 vejce, špetka sol.i a 100ml mléka

Suroviny propracujeme na hladké těsto a necháme v lednici tak 30 minut odpočinout

Náplň: 1,5 kg rebarbory, 40g solamylu, 1 pomazánkové máslo, 100g vanilkový cukr, 120ml mléka, 120 ml šlehačky, skořice

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kostky a promícháme s cukrem a skořicí. Takto vložíme do pekáče, který vyložíme připraveným těstem. Ostatní suroviny smícháme do hladkého krému a nalijeme na rebarboru. Koláč pečeme při 180 °C přibližně 45 minut.

Redakce Gastro&Hotel