Oblíbená zde v kraji houbových pokrmů je polévka, která sem zavítala až z Horňácka –  Kyselica s houbami. Je podávána s koláčky z pleteného kynutého těsta. Podle výpovědí místních strávníků je zde žádána i o Vánocích místo tradiční rybí.

Kyselice s fazolemi a houbami

Suroviny:

500 g kysaného zelí, 200 g barevných fazolí, 150 g hladké mouky, mletý pepř, sůl, 250 ml 31% smetany, 250 g mražených hub (pokud použijeme houby sušené – 2 hrstě), máslo nebo sádlo, hladkou mouku na jíšku

Postup:

Fazole necháme přes noc namočit ve studené vodě. Stejně tak sušené houby, pokud budeme používat místo mražených. Kysané zelí propláchneme a dáme vařit společně s fazolemi v osolené vodě do měkka. Nakonec přidáme houby a opět vaříme do měkka. Zahustíme světlou jíškou a necháme provařit. Na závěr přidáme smetanu a polévku dále nevaříme. Polévku dochucujeme solí a pepřem.

Redakce Gastro&Hotel