Skvělé a netradiční recepty na tapas.

BAGETA S KŘEPELČÍM VAJÍČKEM A JAMÓNEM

Ingredience:

  • 1 ks bagety (světlé či tmavé)
  • extra panenský olej Lozano Červenka
  • několik plátků španělské sušené šunky (jamón)
  • 1 ks křepelčího vejce
  • sůl

Postup:

Bagetu nakrájíme na kolečka a pokapeme několika kapkami extra panského olivového oleje. Připravíme si menší plátky španělské sušené šunky jamón. Na pánvi osmažíme na velkém množství olivového oleje křepelčí vajíčko tak, aby jeho okraje mírně zhnědly a ztvrdly. Olejem polijeme i žloutek. Vajíčko by v oleji mělo téměř plavat. Na připravenou bagetku s olejem položíme jamón, hotové vajíčko a posolíme. Sůl bychom nikdy neměli přidávat už v průběhu přípravy, jelikož vajíčko vysuší. Ozdobíme petrželkou a podáváme.

 

TRADIČNÍ ANDALUSKÉ GAZPACHO

Gazpacho je již téměř symbolem Španělska. Jeho příprava se liší rodinu od rodiny, kuchař od kuchaře, region od regionu. Můžeme ho podávat buď ve skleničkách a popíjet, nebo v misce a jíst jako polévku – vždy záleží na příležitosti, chuti a hustotě gazpacha.

Ingredience:

  • 10 až 12 středně velkých rajčat
  • 2 ks dlouhé světle zelené papriky
  • 1 ks cibule
  • 5 ks oloupaných stroužků česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 25 ml octa

Postup:

Nakrájenou zeleninu a ostatní suroviny rozmixujeme. Nebojte se octa přidat víc. I když se vám bude po ochutnání zdát směs kyselá, druhý den si ocet sedne a gazpacho bude díky němu čerstvé. Pokud chceme gazpacho hustší a podávat ho jako polévku, přidáme kousky chleba. Na závěr rozmixovanou směs prolijeme cedníkem, ve kterém se zachytí kousky slupek. Gazpacho vždy uchováváme v chladu.

 

PEČENÉ PAPRIKY

Ingredience:

  • 2 červené papriky
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • trochu octa
  • římský kmín
  • nakládaný sýr
  • olivy

Postup:

Červené papriky rozpůlíme, osolíme a polijeme olivovým olejem. Dáme do trouby péct při teplotě 120 stupňů na hodinu a půl. Poté papriky vyndáme, přidáme čerstvý česnek, ocet a římský kmín. Podáváme za studena či za tepla s nakládaným sýrem, bylinkami, olivovým olejem a olivami.

 

CHOBOTNICE S BRAMBORAMI A SLADKOU PAPRIKOU

Ingredience:

  • 1 ks chobotnice
  • bobkový list
  • 6 brambor
  • sladkou papriku
  • sůl
  • olivový olej

Postup:

Chobotnici dáme den před vařením zmrazit, aby její kůže dobře přilnula k masu. Další den ji celou vaříme s bobkovým listem. Během vaření chobotnici dvakrát z vody vytáhneme na vzduch, aby opět přilnula její pokožka. Vaříme ji zhruba 25 minut, poté nasekáme. V té samé vodě vaříme brambory, které po uvaření nakrájíme na plátky.  Podáváme posypané sladkou paprikou, osolené velkými kusy mořské soli a zalité olivovým olejem. Můžeme přidat citron.

Redakce Gastro&Hotel