Chcete ochutnat něco s nádechem exotiky a k tomu podávat lehké růžové víno? Zkuste náš tip – marinované kuřecí steaky se salátem z rýžových nudlí

Ingredience:

  • 600 g kuřecích prsou
  • 200 ml kokosové smetany
  • 2 stonky řapíkatého celeru 

Marináda na kuře:

  • 3 lžíce medu
  • 1 palička česneku – rozdrtit nahrubo
  • 2 lžíce tmavé sójové omáčky
  • kurkuma
  • 200 ml kokosové smetany
  • 3 lžíce jablečného octa
  • chillies

Salát:

  • 200 g silnějších rýžových nudlí
  • 150 g čerstvého fenyklu
  • 200 g čerstvých žampionů
  • 3 větší mrkve
  • 1 pórek
  • 200 g cherry rajčat
  • 1 svazek ředkviček
  • rybí omáčka
  • žampionová sójová omáčka
  • olivový olej

Postup:

Kuřecí prsa naložíme nejméně na 12 hodin do popsané marinády. Poté je vyjmeme a opečeme na otevřeném grilu nebo na steakové pánvi. Pozor na med, má snahu karamelizovat a tím bohužel i hořknout. Omáčku připravíme ze zbytku marinády, kterou přivedeme za stálého míchání k varu a přidáme do ní 200 ml kokosové smetany spolu se dvěma stonky jemně nasekaného řapíkatého celeru.

Salát je nejlépe vyrobit několik hodin před podáváním, aby se dokonale spojily jednotlivé chuti. Rýžové nudle uvaříme v dostatečném množství osolené vody, slijeme, prolijeme studenou vodou a několika lžícemi olivového oleje. Necháme vystydnout. Žampiony nakrájíme na silnější plátky, drobné jen přepůlíme. Opečeme na olivovém oleji, přidáme žampionovou sójovou omáčku a restujeme dotmava. Mrkev a pórek nakrájíme na dlouhé proužky, fenykl napříč celým pukem, ředkvičky na čtvrtky. Vše smícháme s nudlemi, přidáme trochu rybí omáčky, dochutíme sójovou omáčkou a olivovým olejem.

Redakce Gastro&Hotel