Kdo by nechtěl mít vyhlášenou a prosperující restauraci?! Ale jak se stane z obyčejné a průměrné restaurace ta nejlepší, nejnavštěvovanější a nejúspěšnější? Na to jsme se zeptali těch, kteří takovou restauraci mají a provozují, a požádali jsme je o jejich “recept na úspěšnou hospodu”.

Tomáš Karpíšek, majitel a zakladatel sítě restaurací Ambiente

První restaurace Ambiente The Living Restaurant vznikla v roce 1995. Od té doby přibylo dalších deset, například Ambiente Pasta Fresca, Café Savoy, Ambiente Lokál nebo La Degustation Boheme Bourgeoise. Letos v říjnu zahájí svůj provoz dvanáctá restaurace, tentokrát v New Yorku.

Dalo by se do několika bodů shrnout, na čem stojí úspěch restaurací Ambiente ?

To je velmi těžká otázka. Myslím, že není jednoduché odpovědně říci, co by mohlo být zárukou úspěchu v restauračním podnikání. A to proto, že v gastronomii se jedná o mnoho drobností, které dávají dohromady jeden velký celek. Jednou z klíčových věcí, o které jsem přesvědčen, že má vliv na úspěch restaurací, je zvláštní péče o suroviny, z nichž vaříme. Náš reklamní slogan z roku 2002 „…na surovinách záleží!“ se stal naší mantrou.

Co je podle vás obecně nejdůležitější pro to, aby byl gastronomický projekt úspěšný?

Důležité je být stejně silný ve všech třech hlavních pilířích restaurátorství –  v kuchyni, obsluze a prostředí. Jsou to spojené nádoby, a žádná by neměla být preferována před ostatními. Další podstatnou věcí je, že majitelé či provozovatelé by měli pečovat o svou značku a dodržovat správnou cenovou politiku.

Má host zaručeno, že síť restaurací stejné značky nabízí všude stejně kvalitní nabídku služeb?

Zpravidla by to tak mělo být, ale je to nejtěžší úkol pro každého, kdo se o to snaží. My více než na uniformitu sázíme na individualitu každého Ambiente. Spíše se snažíme restaurace vést k samostatnosti a vlastní identitě. Pojítkem restaurací naší sítě je stejný přístup ke kvalitě surovin, dodržování stejně vysokého standardu přípravy jídel, výběru obsluhy a cenové úrovně.

Jak důležitý je pro kvalitní chod restaurace výběr personálu? Existují nějaká pravidla, podle nichž si personál vybíráte?

Výběr personálu je klíčová věc! Ti lidé, musí svoji práci dělat pro radost, nejen pro peníze. A takové si vybíráme.

Restaurace fungují na bázi franchisingu. Doporučil byste potenciálním zájemcům tento druh podnikání?

Určitě ano. Je to ideální nástroj k tomu, jak otevřít více restaurací a nezbláznit se z toho. Franchising je, podle mě, úžasná věc. Umožňuje vám bezpečně se rozšiřovat, a přitom se nezadlužit, přenést spoluodpovědnost a sdílet zkušenosti.

Jaké je vaše firemní i osobní krédo?

Cesta je cíl. Nepodnikáme proto, abychom co nejrychleji zbohatli a už nemuseli pracovat, ale abychom měli dlouho dobrou práci, na kterou můžeme být pyšní a mohli ji jednou předat svým dětem.