Dýňový koláč podle Jaroslava Bézy, šéfcukráře Petite France.
Suroviny:
- Dýně pečená, rozmixovaná (pyré)…………… 600 g
- Vejce……………………………………………………3 kusy
- Žloutek…………………………………………………….2 kusy
- Smetana………………………………………………….220 g
- Javorový sirup………………………………………….140 g
- Cukr……………………………………………………..80 g
- Skořice + muškatový oříšek + zázvor…………po jedné lžičce
Tip šéfcukráře: Na koláč můžeme použít dýni Hokkaidó, lepší je ale dýně máslová. Lépe se totiž rozmixuje a nezůstanou z ní větší kousky.
Postup:
Dýni rozkrájíme na měsíčky a vyndáme z nich semínka. Dáme je na plech, posypeme kořením a pokapeme javorovým sirupem. Pak je přikryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů asi 45 minut. Po vychladnutí dýni rozmixujeme, přimícháme vejce a smetanu a směs nalijeme do předpečeného lineckého páje. Pečeme na 160 stupňů asi 30 až 40 minut a po vychladnutí krájíme ostrým nožem namočeným ve studené vodě.