Dýňový koláč podle Jaroslava Bézy, šéfcukráře Petite France.

Suroviny:

  • Dýně pečená, rozmixovaná (pyré)…………… 600 g
  • Vejce……………………………………………………3 kusy
  • Žloutek…………………………………………………….2 kusy
  • Smetana………………………………………………….220 g
  • Javorový sirup………………………………………….140 g
  • Cukr……………………………………………………..80 g
  • Skořice + muškatový oříšek + zázvor…………po jedné lžičce

Tip šéfcukráře: Na koláč můžeme použít dýni Hokkaidó, lepší je ale dýně máslová. Lépe se totiž rozmixuje a nezůstanou z ní větší kousky.

Postup:

Dýni rozkrájíme na měsíčky a vyndáme z nich semínka. Dáme je na plech, posypeme kořením a pokapeme javorovým sirupem. Pak je přikryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů asi 45 minut. Po vychladnutí dýni rozmixujeme, přimícháme vejce a smetanu a směs nalijeme do předpečeného lineckého páje. Pečeme na 160 stupňů asi 30 až 40 minut a po vychladnutí krájíme ostrým nožem namočeným ve studené vodě.

www.petite-france.cz

Redakce Gastro&Hotel