Rychle se šířící nemoc Covid-19, nařízení vlády i opatření Ministerstva zdravotnictví způsobilo mnoha firmám nemalé potíže.

Jak se s touto situací vyrovnávají ve firmě Fagor Gastro Cz, dceřinou společností předního výrobce hotelových, potravinářských a prádelenských zařízení s více jak šedesátiletou zkušeností, na to jsme se zeptali jejího generálního ředitele Lukáše Sejáka.

V souvislosti s nastalou situací jste určitě podnikli zvýšená bezpečnostní opatření. Jaká konkrétně?

V tuto chvíli je na prvním místě zcela jistě zdraví lidí. U nás ve firmě se zavedla asi ta nejjednodušší, ale přitom nejefektivnější pravidla. Kdo může pracovat z domova, pracuje doma (do kanceláře přichází minimálně anebo v době, kdy tu nikdo není). Ti, co musí být fyzicky v kanceláři či ve skladu, dbají zvýšené hygieny a používají ochranné pomůcky. Dále jsem požádal všechny naše obchodní partnery, aby omezili tzv. osobní odběr zboží a náhradních dílů na minimum. A zatím vše funguje bezchybně. Musím dokonce i pochválit přepravní služby (jak tuzemské, tak mezinárodní), že řidiči se chovají velmi profesionálně a dbají maximální bezpečnosti.

Jak silné jsou prozatím ekonomické dopady na vaši firmu?

Na tuto otázku je ještě brzy, ale dopad bude zcela jistě znatelný.

Nemáte informaci o tom, že by některý z vašich dodavatelů uzavřel výrobu? Třeba konkrétně ve Španělsku, kde máte výrobní závod.

O tomto tématu hovořím s naší „matkou“ ve Španělsku prakticky každý den, ale zatím mohu konstatovat, že Fagor Industrial vyrábí bez omezení! Dále se snažíme zaplnit veškeré skladové prostory pro případ, že by k nějakému omezení došlo.

Ruší vaši zákazníci objednávky, nebo naopak se objevují i nové?

Raději, než ruší, bych použil výraz „přesouvají na neurčito“ . Ale teď vážně. Úbytek objednávek již nyní pociťujeme.

Pakliže dojde ke zhoršení současného stavu, budete nějak omezovat výrobu?

Když se podíváme na celkovou situaci v Evropě, nabízí se odpověď, že ano … ale já stále věřím tomu, že dojde k rychlému obratu a vše se vrátí do starých kolejí. Ale jak jsem již zmiňoval výše – snažíme se připravit i na tuto variantu a zásobíme se.

Dotýká se to nějakým způsobem vašich zaměstnanců. Uvažujete eventuálně o jejich propouštění, krácení úvazku, neplaceného volna či snižování mezd?

V tomto roce jsme měli v plánu výrazně posílit náš tým pro střední a východní Evropu, který sídlí v Praze. V tuto chvíli mohu bohužel jen říct, že se tyto plány odkládají. Ale co se týká propouštění či zkracování úvazků, to zatím není v plánu.

Máte v zásobě ještě razantnější úsporná opatření?

Mám spíše v plánu udělat maximum pro to, abychom šetřit nemuseli. To je také důvod, proč připravujeme speciální nabídky pro segment HORECA, který je v tuto chvíli jeden z nejvíce postižených. Proto, pokud bude mít někdo zájem, ať se na nás neváhá obrátit (fagor@fagorgastro.cz). Vyrábíme prakticky vše do gastronomie ‒ konvektomaty, varnou technologii, myčky nádobí, chladicí technologii, šokové chlazení, vakuové baličky i salamandery. A jsme připraveni v tuto nelehkou dobu pomoci.

Redakce Gastro&Hotel