Podzimní žeň cen pro piva ze Svijan tento týden dovršil třináctý ročník soutěže Dobrý tuzemský potravinářský výrobek ČESKÁ CHUŤOVKA. Cenu za kvalitní český výrobek v ní získala čtyři přihlášená svijanská piva s recepturou sládka Petra Menšíka ─ prémiový ležák „450“, nový ležák Šlik, sezónní silné pivo DUX a také míchaný nápoj z nealkoholického piva Svijanský Vozka Černý rybíz a limetka. Již v září zabodovala svijanská piva na Žatecké Dočesné a prestižní budějovické Zlaté pivní pečeti, v říjnu pak na soutěži silných piv CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku.

Značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek ČESKÁ CHUŤOVKA uděluje vždy na podzim hodnotitelská komise nezávislých odborníků. Nejdůležitějšími kritérii, která musí každý přihlášený výrobek splňovat, jsou jeho vynikající chuťové parametry a vysoká kvalita. Současně se musí jednat o výrobek prokazatelně českého původu.

Ocenění pro silná piva ze Svijan na CEREVISIA SPECIALIS

Pět různých ocenění Svijany získaly v konkurenci 55 různých piv z produkce třinácti pivovarů při dvanáctém ročníku soutěže speciálních a neobvyklých piv z domácí české produkce CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku 2020. Největší výrobce silných piv pro český trh si z ní odnesl zlato v kategorii světlá silná piva za Svijanskou 20 a stříbro pro Svijanského Barona 15 % a sezónní silné pivo DUX. V kategorii tmavých a polotmavých piv se jako již tradičně na stupních vítězů umístila Svijanská Kněžna 13 %. V kategorii míchaných ochucených piv (alkoholická i nealkoholická) zvítězil Svijanský Vozka Yuzu a Bergamot, který si odnesl i respektovanou cenu poroty za nejvyšší počet nominací. Celkem byl na cenu navržen šestnáctkrát z toho desetkrát na první místo.

Čtyři ceny na Zlaté pivní pečeti

Ocenění Zlatá pivní pečeť, udělované v rámci pivovarnické přehlídky International Beer Festival Budweis, je jednou z nejprestižnějších českých pivovarnických cen. Letos se soutěže zúčastnilo 180 pivovarů, které do celkem 36 pivovarnických kategorií přihlásily 1080 výrobků. Při expertních degustacích za účasti odborníků v oblasti pivovarnictví, potravinářství a certifikace kvality si v kategorii Silné světlé pivo vydobyl zlato DUX. Svijanská Kněžna 13 % získala bronz v kategorii Silné tmavé pivo, Svijanská 20 stříbro v kategorii Extra silné pivo. Další zlato si Svijany odnesly za míchaný nápoj Svijanský Vozka Yuzu
a Bergamot v kategorii Ochucená piva.

Žatecká Dočesná: jednou zlato, třikrát stříbro

Dočesná v Žatci, slavnost chmele a piva, je vrcholnou akcí královského města založeného v roce 1004. Vznikla původně jako oslava dočesání posledního chmelového štoku a tradičně se koná první týden v září. Letos do odborných degustací v rámci Dočesné přihlásilo jedenáct pivovarů

celkem 88 piv. Svijanská piva si z nich odnesla celkem pět cen: zlato pro Svijanského Knížete 13 % v kategorii Silné pivo světlé, stříbro
pro Svijanskou Desítku 10 %, Svijanský Máz 11 % a Svijanskou Kněžnu v kategoriích Světlé výčepní pivo, Světlý ležák a Silné pivo tmavé, a konečně také bronz pro Svijanského Barona 15 % Silné pivo

světlé.

„Spíše než názory odborných degustátorů je pro nás rozhodující hodnocení spotřebitelů a fanoušků našeho piva, na tom se nic nemění. Ale každé ocenění naší práce nám samozřejmě dělá radost
a pozitivní reakce zkušených hodnotitelů nás utvrzuje v tom, že naše pivo vaříme dobře a že tradiční výrobní postupy, kterým jako jeden z mála větších českých pivovarů zůstáváme věrní, mají dnes
i do budoucna smysl,“
řekl svijanský sládek Petr Menšík, který se loni stal desátým nositelem čestného titulu Rytíř české chuti. Titul se uděluje významným potravinářským osobnostem z řad manažerů firem, technologů a tvořivých potravinářských odborníků, které se dlouholetou prací v některém z potravinářských oborů mimořádně zasloužily o výbornou pověst českých potravin.

Oceněná svijanská piva:

Svijanská Desítka 10 % – poctivá desítka se stupňovitostí přes deset procent vyráběná tradiční technologií s kvašením ve spilce.

Svijanský Máz 11 % – svijanská klasika a nejprodávanější svijanské pivo jak v točené, tak lahvové variantě. Pivovar je vyrábí již od roku 1998, kdy na českém trhu rychle zaplnilo mezeru mezi slabšími pivy „na žízeň“ a silnějšími dvanáctkami – ležáky.

Svijanská Kněžna 13 % se vyrábí z vybraných speciálních sladů, které jí dodávají specifickou kávově-karamelovou chuť. Ve Svijanech se vaří od roku 1999. Výborně se hodí k dobrému jídlu
a mimořádnou oblibu si získala jako součást řezaného piva s kterýmkoli jiným pivem ze Svijan
– různými kombinacemi lze dosáhnout rozličné chutě, vůně a stupňovitosti.

Redakce Gastro&Hotel