Řecká kuchyně, která je pro nás symbolem léta, se vyvíjí už od starověku. Postupně absorbovala prvky vlastní pro Španělsko, Francii a Itálii, ale ovlivnila jí také kuchyně turecká, syrská, egyptská, izraelská či marocká. Řecká, či středomořská kuchyně je velmi pestrá – oslovuje „masorády“, ale i vegetariány. Nutriční specialisté ji milují pro velké množství zeleniny a ryb.

Pro Řeky je jídlo radost a požitek

Co je dobré zmínit hned na začátku, Řekové se nespokojí s našimi fastfoodovými praktikami. Jídlo je pro ně radost a požitek. Proto také jedí pomalu, nejraději ve společnosti přátel nebo rodiny. Jídlo je v Řecku jednou z relaxačních aktivit. Začíná se předkrmem a pak se na stole objeví několik různých talířů s různými pokrmy. Maso a ryby samozřejmě doplňuje velké množství zeleniny. Přílohou k masu je často bílý chléb. No a nakonec samozřejmě přicházejí na řadu dezerty a káva, ale také ovoce – pomeranče, vodní melouny, broskve, kiwi a hroznové víno či pro nás exotické fíky, opuncie a lokvát.

Řekové si na snídani nepotrpí

Na rozdíl od nás si Řekové nepotrpí na snídani. Často ji zastupuje jen šálek silné černé kávy. Zatímco Češi si na oběd většinou zajdou do kantýny a dají si guláš „s pěti“, v Řecku je oběd popelkou, nutným předělem dne, předehrou k velkému večernímu finále – k večeři.

Z čeho vaří Řekové

  • Řecké kuchyni vládne elixír dlouhověkosti – olivový olej. Ve středomoří se mu říká tekuté zlato.  Používá se ke smažení i k dochucování pokrmů, kterým dodává charakteristickou chuť.
  • Co se týče masa, často je mleté. Mezi všemi druhy vede jehněčí, ale kromě toho si v Řecku můžete dát i speciality z vepřového, telecího či kuřecího masa.
  • Specifickou chuť a vůni dodávají pokrmům aromatické bylinky a koření, nejčastěji oregano, máta a muškát.
  • Zelenina je v řecké kuchyni zastoupena například rajčaty, paprikou, lilky, cuketami a cibulí, používají se také brambory, zelené fazole a okra (jedlý ibišek). Typickou součástí řeckých pokrmů jsou olivy.
  • Z řeckých sýrů získala po celém světě věhlas feta, což je tvarohový sýr ve slaném nálevu z ovčího či kozího mléka.
  • Moučníky jsou v Řecku velmi oblíbené. Typickým dezertem je kantaifi – závitek z nudlí s ořechy a sladkým sirupem, nebo baklava z ořechů a medu. Místní kuchyně ale nabízí i bezpočet dalších sladkostí, jejichž základem je listové nebo kynuté těsto s různými sladkými náplněmi. Klasickým řeckým dezertem je hustý bílý jogurt smíchaný s medem, který už doputoval i k nám do Čech a má spoustu příznivců.
  • Jistě, řecké víno je pověstné, ale často se ředí vodou. Voda sama o sobě je ostatně i běžným nápojem k jídlu. Z tradičních nápojů nelze nezmínit Retsinu, aromatické víno ochucené pryskyřicí ze stromů. Z destilátů je typickým místním nápojem ouzo, jehož základem je anýz, a také Metaxa – řecké slunce ve sklence.

 

Text: Lucie Hniličková Foto: Archiv