Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

Na Škaredou středu by jídlo už podle názvu mělo vypadat nevzhledně. Podle zvyklostí se pekly škvarkové placky, bramboráky nebo známé trhance. Zelený čtvrtek naopak symbolizuje dostatek zeleně, sáhnout tedy můžete po špenátu, zelí nebo jarních polévkách, které se připravují z mladých kopřiv nebo petržele. Z těchto surovin se připravuje také oblíbená nádivka.

Beránek i mazanec

Na Velký pátek se dodržuje půst a připravovalo se jen jediné jídlo – podle tradice ryba. Zkusit ale můžete i hustou polévku z kysaného zelí a brambor. Na Bílou sobotu se pekl mazanec, bochánky, věnce nebo jidášové. Na Boží hod se chystal beránek, ale i maso. Hostina totiž začínala masovým vývarem, a to z jehněčího nebo kůzlečího masa. Velikonoční pondělí je pak ve znamení vajíček, omáček, pomazánek a nádivky.

Nezapomínejte na kvalitu

Aby se velikonoční hodování stalo opravdovým gurmánským zážitkem, je potřeba vybírat z kvalitních surovin. Ať už základ vašeho kulinářského díla tvoří zelenina, mléčné výrobky, vejce anebo maso, ve všech případech vám hodnotné menu zaručí produkce z ekologického zemědělství. Za lokálně vypěstovanou zeleninou, bio masem nebo mléčnými výrobky se můžete vydat i na některou z tuzemských ekofarem. Seznam nejbližších ekofarem najdete na kamprobio.cz a lovimebio.cz a další informace o ekologickém zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci na myjsmebio.cz. Navíc tím, že zvolíte lokální dodavatele, jejíchž produkty neputovaly dlouhé kilometry, pomůžete nejen přírodě, ale rovněž podpoříte i místní ekonomiku.

Biopotraviny v obchodech poznáte podle označení logy biolistu nebo biozebry. Jedině tato loga vám zaručí, že se skutečně jedná o bio kvalitu. V případě farmářských trhů pak musí prodejce bio kvalitu prokázat certifikátem vystaveným jednou ze čtyř tuzemských kontrolních organizací, jimiž jsou KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Budete tak mít jistotu, že při pěstování nebyla použita žádná chemie, průmyslová hnojiva ani umělé postřiky, a zároveň podpoříte zemědělství, které pomáhá zachovat přírodu v dobrém stavu pro budoucí generace.

NÁŠ TIP: Pro bio kuře a další báječné produkty v bio kvalitě zajeďte například na Ekofarmu Svinná.

Recept: Bio kuře s velikonoční nádivkou

  • 1 ks bio kuře
  • 5 krajíců bio chleba
  • 4 ks bio vejce
  • 150 g bio špenátu
  • Hrst bio petrželové natě
  • Hrst bio tymiánu
  • Špetku muškátového květu
  • Stroužek bio česneku
  • 1ks malé bio šalotky
  • 1 ks bio smetany
  • Sůl a pepř na dochucení

Nejprve si rozehřejte troubu asi na 180 stupňů. Dále si připravte kuře, které osolte i opepřete, a to ze všech stran. Na pekáčku si opečte na kostičky nakrájený chléb, stačí dvě minuty. Poté jej vyjměte a navlhčete trochou mléka. Následně z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a ze žloutku si připravte směs se špenátem. Do velké mísy přidejte špenát (čerstvý nebo rozmražený), žloutky a chléb. Směs osolte, opepřete a podle chuti přidejte i muškátový oříšek. Až bude nádivka dochucená, opatrně vmícháme sníh. Takto připravenou nádivkou naplňte kuře a aby z něj směs nevytekla, svažte ho k sobě provázkem. Pokud vám zbude nádivka, můžete z ní vytvarovat kuličky a dát je péct společně s kuřetem. Kuře ozdobte čerstvě nasekanými bylinkami – doporučujeme tymián a máslem. Asi po čtvrt hodině pečení kuličky vyndejte. Kuře nechte péct dalších 45 minut dozlatova. Jako lehkou přílohu ke kuřeti a knedlíčkům doporučujeme bio špenát.

Velikonoční beránek ze špaldové mouky

  • 350 g bio celozrnné špaldové mouky
  • 300 ml bio mléka
  • 10 ml bio rostlinného oleje
  • 6 ks bio vajec
  • 6 lžic bio medu
  • 2lžičky bio prášku do pečiva
  • formu na beránka

Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Ve větší míse prosejte mouku a smíchejte ji s práškem do pečiva. V menší misce si připravte žloutky a smíchejte je s medem do pěny. Tuto směs následně přidejte do větší mísy. Vše důkladně promíchejte a poté přidejte mléko a olej. Opět vše promíchejte a do vzniklé směsi po lžičkách lehce vmíchejte sníh. Vše zapracujte do těsta, které vložte do vymazané a vysypané formy na beránka. Pečte na 170 stupňů asi jednu hodinu. Na závěr můžete beránka posypat cukrem a ozdobit mašlí.

Kupujte BIO. Pro budoucnost! 

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naší i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Pokud se rozhodnete k nákupu lokálních produktů, ať už přímo na farmě nebo při výběru mezi regály, čekají na vás čerstvé suroviny i hotové bioprodukty přesně podle vaší chuti. Výhodou nákupů přímo od eko farmáře není ale jen příjemný osobní kontakt či možnost konkrétního výběru sezónních produktů, ale také zážitek z farmy jako takové, který rozhodně stojí za to! Významnou roli u nákupu na eko farmě pak hraje především záruka čerstvosti. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím. Kromě kvalitních a čerstvých biopotravin tak získáte zejména dobrý pocit, že podpoříte malé ekologické farmáře a přispějete k rozvoji venkova i lokální ekonomiky.

Redakce Gastro&Hotel