24. června 2024 – Pribináček, slavný smetanovo-tvarohový krém z Přibyslavi na Vysočině, dnes slaví své 70. narozeniny. Tento výrobek byl poprvé uveden na trh v roce 1954 s cílem poskytnout dětem potřebnou výživu po válce. Rychle se stal jedním z nejoblíbenějších mléčných dezertů a dodnes zůstává ikonickým produktem vyráběným v České republice. V přibyslavském závodě společnosti Savencia se vyrábí také další populární české produkty, jako jsou Lučina, Král Sýrů a Sedlčanský Hermelín.
Pribináček prošel od svého vzniku mnoha změnami a rozšířil svůj sortiment o nové produkty. Kromě klasického smetanovo-tvarohového dezertu dnes značka Pribináček nabízí také Kapsík, Sportík, Tyčinku Tvarohový, Zmrzku a nejnovější přírůstek z loňského roku, Krupičku.

Po 70 letech zůstává Pribináček jedním z nejoblíbenějších mléčných krémových produktů. Na Slovensku je bezkonkurenčně číslem jedna a i v Česku patří mezi nejprodávanější mléčné produkty. Během prvního kvartálu roku 2024 vzrostl jeho podíl na trhu mléčných dezertů o 19 %. „Věřím, že v tomto růstu bude pokračovat a do konce roku 2024 zaujme první příčku mezi značkovými mléčnými dezerty,“ říká Aleš Malenka, generální ředitel společnosti Savencia F&D pro Česko a Slovensko.

Historie Pribináčku

Pribináček vznikl krátce po druhé světové válce jako reakce na potřebu kvalitní dětské výživy. Kombinace tvarohu a smetany vytvořila chutný a výživný produkt, který si děti rychle oblíbily. „Historie Pribináčku je úzce spojena s potřebou nabídnout zdravou a výživnou stravu pro děti. I původní receptura byla zaměřena na kombinaci tvarohu a smetany. Cílem bylo vytvořit produkt, který by byl nejen zdravý, ale také chutný, aby ho děti rády jedly a dodal jim potřebnou sílu a vitamíny,” vysvětluje Hana Přibylová, projektová manažerka Českomoravského svazu mlékárenského a editorka odborného magazínu Mlékařské listy.

První verze Pribináčku, představené zaměstnanci přibyslavské mlékárny pod názvy Eva, Bivoj, Mocca a Perla, zaujaly spotřebitele již v roce 1947. V roce 1954 pak zaměstnanci závodu Pribina představili tvarohový krém pod názvem Pribináček s legendárním sloganem „Pramen zdraví z Posázaví“. V roce 1994 se na obalu Pribináčku poprvé objevil kocourek, který se rychle stal oblíbeným mezi dětmi i dospělými.

Široká nabídka příchutí

Pribináček si získal srdce spotřebitelů díky široké škále příchutí. Ke konci 50. let měl až 16 druhů příchutí. Dnes si mohou spotřebitelé vybrat mezi tradičními příchutěmi jako vanilka, kakao a smetana. Tyto jsou aktuálně doplněny sezónními příchutěmi banán a jahoda. „Nabízíme spotřebitelům širokou škálu příchutí, ale jedničkou stále zůstává Pribináček vanilka,“ doplňuje Miroslava Nováková, junior brand manažerka Pribináčka.

Foto Lívance Pribináček 01,02 – Romana Böhmová

O Savencia Fromage & Dairy

Savencia Fromage & Dairy je jedním z největších výrobců značkových sýrů v Česku a na Slovensku. Společnost, náležející do francouzské skupiny Savencia, zde působí od roku 1993. Ve dvou závodech v Česku a jednom na Slovensku pracuje více než 800 zaměstnanců. Mateřská společnost Savencia Fromage & Dairy je nezávislá rodinná skupina, která je kotována na Euronext Paris a je jedním z vedoucích světových zpracovatelů mléka a druhým největším francouzským výrobcem sýrů. Má více než 25 000 zaměstnanců ve 35 zemích světa.

Kontakt pro média:
Michaela Procházková
E-mail: michaela.prochazkova@accpr.cz
Telefon: +420 736 751 159