Odborná porota ocenila vítězné exponáty prezentované v;rámci komplexu mezinárodních potravinářských veletrhů Salima, MBK,; INTECO. Ocenění o nejlepší exponát veletrhů, Zlatá Salima, získala v;kategorii alkoholické a nealkoholické nápoje slovenská firma Včelco s.r.o. za medovinu Včelovina Original.

Na brněnském výstavišti dnes začal mezinárodní potravinářský veletrh Salima 2012 pod záštitou Ministerstva zemědělství, Agrární komory ČR a Státního zemědělského a intervenčního fondu. Jde o největší veletrh v;oboru potravinářství v;ČR. V;rámci výstavy se každoročně koná soutěž o nejlepší exponát veletrhu Zlatá Salima. Exponáty posuzovala odborná porota sestavená ze zástupců Ministerstva zemědělství, odborného školství, výzkumných ústavů a kontrolních institucí zemědělsko-potravinářského komplexu. V;kategorii alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína, kávy a čajů) zvítězila slovenská společnost Včelco s;medovinou značky Včelovina Original.

Včelovina je čistý přírodní produkt, jehož základem je kombinace tří druhů medu, vody a kvasinek. Na rozdíl od většiny medovin kvasí Včelovina při nízkých teplotách kolem 17 °C a zraje minimálně devět měsíců. Na obsah a unikátní způsob přípravy však museli medovináři ze Slovenska přijít sami. „Postupně jsme zjišťovali, jaké kvasinky jsou nejvhodnější, který med vytvoří nejlepší vůni a chuť. Těší nás, když naši práci oceňují i porotci prestižních potravinářských soutěží“, říká Radoslav Opalek, mistr medovinář společnosti Včelco, který přebíral ocenění Zlatá Salima.

;Vyhlášení oceněných exponátů proběhlo dnes večer při oficiálním zahájení potravinářských veletrhů Salima, MBK, INTECO a Vinex 2012 za účasti ministra zemědělství Petra Bendla. ;Komplex těchto veletrhů, který potrvá až do pátku 2. března, podává podrobný přehled o zpracovatelském průmyslu v zemích střední a východní Evropy. V;rámci veletrhů se prezentují přední výrobci a dodavatelé potravin a technologií pro potravinářské obory, mlynářství, pekařství, cukrářství, vinařství a zařízení pro obchod, hotely a veřejné stravování z celého světa. V;letošním ročníku se očekává návštěvnost přes 30 tisíc lidí.