Prestižní gastronomická soutěž Bocuse d’Or Česká republika 2016 již zná svých osm finalistů. Ti se mezi sebou utkají v kulinářských dovednostech 18. a 19. ledna 2016 v pražské MAKRO Akademii o titul českého šampióna.

Finále Bocuse d’Or Česká republika 2016 se uskuteční 18. a 19. ledna 2016 v pražské MAKRO Akademii. V rámci dvoudenního soutěžního klání bude 8 finalistů připravovat dva originální teplé pokrmy z masa a z ryby. Povinnými surovinami pro přípravu soutěžních pokrmů pro letošní ročník jsou jeseter malý s kaviárem a jelení hřbet s kostí. Suroviny pro přípravu pokrmů do soutěže dodá partner a spolupořadatel soutěže velkoobchod MAKRO. Soutěžící musí vše připravit ve stanoveném čase 3 hodiny 30 minut. Každý kulinářský mistr přitom bude mít k dispozici mladého pomocníka, tzv. commis.

„Soutěž Bocuse d’Or je mimořádnou událostí pro celou gastronomickou scénu. Mladí kuchaři se při soutěži nebojí kreativních experimentů, které posouvají národní kuchyni dál. Kulinářské klání se uskuteční v pražské MAKRO Akademii, která byla otevřena letos a zařízení tamní kuchyně je patrně nejkvalitnější v Praze,“ říká Marek Raditsch, prezident Bocuse d’Or Česká republika.

„Porota hodnotí chuť, prezentaci i originalitu pokrmu. Zajímá ji ale také to, jak soutěžící respektuje ingredience a jakou má výtěžnost. Soutěžící dostávají body i za čistotu svého pracoviště. Body naopak mohou ztratit například za nedodržení časového limitu,“ vysvětluje základní pravidla hodnocení Petr Stádník, šéfkuchař MAKRO a člen poroty.

Finalisté soutěže Bocuse d’Or Česká republika 2016 (abecedně):

  • Patrik Bečvář – Selský Dvůr (Praha)
  • Jan Kaplan – Pavillon (Brno)
  • Ondřej Molina – Černá Růže (Mladá Boleslav)
  • Lukáš Nečas – Simplé Restaurant (Brno)
  • Ladislav Pakosta – Kampa Park (Praha)
  • Daniel Polák – Budha-Bar Hotel Prague
  • Martin Staněk – Perfect Canteen Kooperativa (Praha)
  • Marek Šáda – Mlýnec (Praha)

České finále klání šéfkuchařů Bocuse d´Or Česká republika 2016 je přístupné i veřejnosti. Kapacita hlediště je omezena na 100 míst. Divácké vstupenky je možné si rezervovat v online rezervačním systému Makro Akademie na adrese: https://rezervace.makro.cz/events?category=Kurzy+pro+profesion%C3%A1ly&month=2016%2C1

V ceně 250 Kč za vstupenku je zahrnuto lehké občerstvení a nealko nápoje.

Držitelem licence Bocuse d’Or pro Českou republiku je společnost Kampa Group, prezidentem českého národního kola je šéfkuchař Marek Raditsch. Partnerem soutěže a dodavatelem všech surovin je MAKRO Cash & Carry.

Soutěž Bocuse d’Or se již od svého založení v roce 1987 koná každé dva roky. Je celosvětově považována za nejprestižnější událost vysoké gastronomie. Zakladatel soutěže, francouzský šéfkuchař a vyznavatel směru nouvelle cuisine Paul Bocuse, se inspiroval pravidly velkých sportovních událostí a stvořil uznávanou soutěž určenou profesionálním šéfkuchařům. Hlavní myšlenkou soutěže je přivést na jedno místo mladé a nadějné kuchařské talenty, kteří předvedou to nejlepší z moderní gastronomie a utkají se mezi sebou o prestižní titul. K největšímu rozmachu soutěže došlo v roce 2008, kdy byla zavedena i semifinálová kola v Evropě, Latinské Americe a Asii. V loňském roce se soutěž rozšířila i na oblast Asie a Pacifiku.

Redakce Gastro&Hotel