Hned tři včelí úly byly během léta naistalovány v centru Prahy na střeše pražského hotelu Marriott. Staly se tak domovem pro 90 tisíc včel, na které dohlíží ti nejpovolanější v čele s Peterem Mikulášem, Executive Sous Chefem restaurace The Artisan. Ta se díky tomu ještě více přibližuje své vizi udržitelné kuchyně, která klade důraz na vlastní produkci a kvalitní lokální suroviny.
„Včelařství mě vždy lákalo a když se naskytla příležitost pořídit si vlastní včelstva v rámci našeho hotelu, neváhal jsem ani minutu. Věříme, že včely skvělým způsobem zapadají do našeho konceptu soběstačnosti a udržitelnosti, o který se v Artisanu snažíme, a budou vítaným obohacením pro naši kuchyni a především naše hosty,” říká Peter Mikuláš s tím, že střešní včelařství je obecně na vzestupu a nabízí hned několik výhod i pro samotné obyvatelky úlů.
Samotné instalaci úlů předcházely dlouhé měsíce příprav, vzdělávání i nutných legislativních a administrativních kroků včetně povinných veterinárních hlášení.
Včely jsou obecně nezbytným prvkem pro udržení biodiverzity, a to nejen ve volné přírodě, ale také ve městech, kde se jim obecně daří. „Důvodem je především různorodá skladba rostlin, kterou městská zeleň nabízí, a včelám tak poskytuje pestrou pastvu,” dodává Peter Mikuláš. Včely ve městech jsou navíc méně náchylné k různým onemocněním a stejně tak jsou v menší míře vystaveny pesticidům, jež se hojně využívají v zemědělství.
Artisanské včely se nyní úspěšně zabydlují a jsou před zimou ve skvělé kondici. Během příštího roku by pak mohly vyprodukovat až několik desítek kilogramů medu. Konečné množství se ale bude odvíjet od mnoha faktorů, včetně počasí či celkové síly včelstva. Do té doby se v restauraci The Artisan zaměří na vylepšování jejich stanovišť a instalaci doplňků, aby se včelstvo udrželo ve vynikající kondici a bylo dostatečně silné na přečkání zimních měsíců.