Svátek růžových vín – volná degustace více než sta vzorků moravských a českých růžových vín od zhruba 30 vinařů proběhne již tradičně na 1. máje od 10 do 18 hodin pod širým nebem nejstarší pražské Svatováclavské vinice a v prostorách přilehlé Villy Richter na Pražském hradě. Svátek růžových vín letos už poosmé pořádá Vinařský fond.

Ochutnávka vín s jedinečným výhledem na historické centrum města se každoročně stává vyhledávaným cílem zhruba 2000 milovníků moravských a českých rosé, kteří se rozhodli strávit sváteční den stylově ve společnosti svěžích a hravých růžových vín z moravských a českých vinic.

Ve skladbě letošního Svátku růžových vín budou převládat mladá růžová vína zejména ročníku 2015, který se již během listopadových svatomartinských oslav ukázal jako ročník mimořádný. Mezi prezentovanými víny však nalezneme i některá vína starší, jako například letošní nejlepší růžové víno a jediné růžové v letošním Salonu vín, nebo držitele významných ocenění ze zahraničních soutěží.

K vybraným vínům budou moci návštěvníci ochutnat kulinářské speciality sestavené mistry kuchyně Villy Richter tak, aby co nejlépe doplňovaly výběr vín.

Součástí vstupného v hodnotě sto padesáti korun bude 5 degustačních mincí a katalog prezentující vinařství a nabízená vína. Návštěvníci, kteří do Villy Richter přijdou v oblečení růžové barvy, získají degustační minci zdarma. Degustační sklenice návštěvníci získají za vratnou zálohu.

Růžová vína jsou celosezonní záležitostí, ale v květnu a červnu zažívají opravdový vrchol. Pro svou ovocnou chuť a vůni a často i vyšší zbytkový cukr jsou vyhledávaným nápojem zejména během jarních a letních měsíců. Účastníci akce mohou naše nejlepší růžová vína vychutnávat všemi smysly, hodnotit lze nejen chuť ale také celou škálu růžových barev v kategoriích růžová rosé, oranžová rosé a červená rosé a jejich odstíny od růžovošedé, odstín šípkové růže, starorůžové, přes tělovou barvu, odstín koroptvího oka, měděné, po korálově růžovou, barvu červeného grapefruitu, odstín pivoňky či maliny, nebo karafiátově růžovou a budoárově růžovou.

Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). V České republice se pro výrobu růžového vína nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon a Rulandské modré.

Redakce Gastro&Hotel