Gastronomická událost roku Prague Food Festival proběhne 25. – 27. května v Královské zahradě Pražského hradu. Letošní motto: „Mysli globálně, papej lokálně“ slibuje mnohé a jde skutečně o unikátní nabídku ochutnávek, které v naší zemi zatím nemají obdobu. Záštitu nad akcí převzali Livia Klausová, manželka prezidenta ČR a Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města Praha, které můžete při troše štěstí již v pátek osobně potkat v areálu PFF.

;

1. Co ochutnáte?

;

Žabí stehýnka, ujgurské koření, ravioli z ananasu, domácí taliány, královské krevety, sicilské cannoli, smažené střevlíky, bio dobrůtky, alko i nealko koktejly, zelený ječmen, pivo, víno, kávu, fresh džusy a klasické speciality z české moderní i staročeské, orientální, asijské, francouzské, italské, čínské, vegetariánské a mezinárodní kuchyně.

;

2. Zase „na stojáka“?

;

50 gastronomických stánků

3 velkokapacitní degustační stany

přes 500 míst k sezení

;

3. Zvýhodněné vstupy

;

Aby organizátoři předešli frontám, vstupenky se prodávají na konkrétní dny, přesné časy a s označením, kterým vchodem nejlépe vstoupit do 3 hektarového areálu. Předprodej startuje 1.4. 2012 na www.praguefoodfestival.cz

Návštěvníci, kteří zakoupí vstupenku v předprodeji budou zvýhodněni.

400 Kč v předprodeji (zahrnuje 150 Kč vstup + 250 Kč balíček 10ti Grandů na základní ochutnávku)

450 Kč na místě (zahrnuje 200 Kč vstup + 250 Kč balíček 10ti Grandů na základní ochutnávku)

Prvních 2 000 návštěvníků získá navíc zdarma publikaci Maurerův výběr Grand Bar 2012 nebo Grand Restaurant 2012.

;

4. TOP 10

;

V rámci třídenního svátku jídla ochutnáte lahůdky od desítek nejlepších restaurací z Maurerova výběru Grand Restaurant 2012. Z letošní vítězné TOP 10 se účastní Radisson Blu, Alcron a La Rotonde, V Zátiší, Chateau Mcely, Piano Nobile a absolutní vítěz Terasa U Zlaté studně. Nově na festivalu poznáte třeba Aureole, Na kopci, Chateau St.Havel, U koně, La Cucina Boscolo a další. Do PFF 2012 se aktivně zapojila i agentura CzechTourism s;projektem Ochutnejte Českou republiku, jejímž cílem je propagace tradiční české gastronomie. Czech Specials budou moci návštěvníci nejen degustovat, ale také si je užít v;podobě výtvarné performance pod názvem „Umění české kuchyně“.

;

5. Unikátní gastronomické zvláštnosti

;

Yasmin hotel, Noodles – brouci a hmyz na slano i na sladko

Essensia, Mandarin Oriental – experimentální laboratoř, techno-emocionální menu, poznáte, jak vzniká jídlo kosmonautů

La Truffe – vzácné francouzské lanýže

U Emy Destinnové – Marylandské krabí dortíky z USA

Café Angelato – alkoholická zmrzlina s hruškovicí, mascarpone s jahodami, balsamiková

a parmezánová zmrzlina s fíky

Franc. Rest. Art Nouveau – plněné kachní žaludky

Na kopci – žabí stehýnka

Terasa u Zlaté Studně a Aria Hotel, Coda spolu s Bacchusem, dodavatelem exkluzivních vín, představí klasický „fine dining“ – 3-chodové degustační menu připravené z;lokálních surovin párované s víny z;tradičních světových vinných oblastí

;

6. Farmáři

;

Některé prestižní restaurace budou na letošním festivalu vařit též z kontrolovaných lokálních surovin, použijí produkty ze „svých“ dodavatelských farem, i bio. Každý z příznivců kvalitního jídla a pití může hlasovat o nejsympatičtější farmu PFF na www.praguefoodfestival.cz.

Organizátoři PFF a InterSpar se rozhodli obchodně a morálně podpořit letošního vítěze

X. ročníku soutěže;Česká Biopotravina roku 2011 – Horský statek Abertamy. Voňavé portfólio jejich kravských, kozích a ovčích sýrů můžete ochutnávat v Míčovně.

7. Delikatesní, vinná a pivní show v Míčovně

;

Poprvé v historii PFF otevřen přímý prodej českých i mezinárodních lahůdek nejrůznějších značek:

Fair Trade, Spar Premium, Country Life, Biopekárna Zemanka, La Bottega di Aromi/Finestra, Zvířecí farma.

Každou hodinu probíhají gastronomické workshopy, ochutnávky zdarma a soutěže o hodnotné ceny.

;

8. Tváří v tvář

;

Čekají vás gastro-hvězdy: Riccardo Lucque, Zdeněk Pohlreich, Filip Sajler, Titus Eliáš, Táta a syn Sapíkové, Roman Paulus, Milan Hořejš, Jiří Král, Tomáš Kalina, Roman Dolejš..řezník František Kšána, sommeliér Tomáš Brůha, trojnásobný vítěz Mistrovství ČR sommeliérů, Darina Sieglová a redaktorky časopisu Apetit.

;

Řízené degustace vína povede jedenáctinásobný vítěz sommelierských soutěží v ČR, vítěz mistrovství světa Habanosommelier 2004 Ivo Dvořák (www.winemanshow.cz)

Párování piva s;jídlem řídí Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje. Pod vedením mistra světa v;čepování piva za rok 2010 Lukáše Svobody si to zájemci zkusí profesionálně. Nejschopnější si odnesou titul Výčepní učeň Pilsner Urquell PFF 2012 na stánku PU Master Bartender.

Ochutnáte a případně zakoupíte italské produkty značky Mammá od malých italských producentů, kteří je zpracovávají s ohledem na kvalitu a tradici. Nejluxusnější delikatesy a show z Andalusie nabídne tradičně agentura Extenda.

;

9. Něco navíc

;

Neapolská kapela, andaluské flamenco, kubánští muzikanti (Santy y su Marabu) a možná přijde i.basketbalová hvězda Tomáš Satoranský, nejúspěšnější handicapovaný sportovec roku 2011 Jiří Ježek, spousta slavných herců a zpěváků, kteří mají rádi PFF, např. Zlata Adamovská, Jana Štěpánková, Jitka Schneiderová, Marie Retková, Světlana Nálepková, David Švehlík, Marek Taclík, Juraj Herz, Jiří Menzel a další!

;

10. Bar

;

La casa de la Havana vieja

Happy Hour každý den!

;

11. Chcete být zdraví

;

Interspar nabídne k ochutnání i prodeji „koncentrovaný zdravý život“ od značek Spar Vital, Spar Natur*Pur, Spar Free From. Ochutnávka, workshopy s výživovými specialisty.

V koutku zdraví vám změří v těle tuk, vodu, glykemii, tlak..

Fresh stánek Interspar – zeleninové a ovocné džusy.

Královský nápoj ze zeleného ječmene podle Radostíny Evy Vančurové – lék proti neduhům našeho těla i ducha.

;

12. A co děti?

;

Dětský koutek bude doplněn o kuchařskou školu, kde bude profesionální kuchař s pomocníky učit děti jednoduchým a zdravým receptům.

;

13. Nápoje

;

Pilsner Urquell, Master, Frisco, Birell, zahraniční vína Bacchus, domácí Bohemia Sekt, Káva De´Longhi

Sommeliérské minimum – šumivá vína, pivní a vinná degustace

;

;