Pořiďte si nůž z damašské oceli!

autor: | Lis 16, 2017 | Osobnosti | 0 komentářů

Jak si vybrat ten správný nůž a jak o něj pečovat? Povídali jsme si s Markem Šmídem, technickým konzultantem společnosti Dellinger s.r.o.

 Podle čeho vybrat nůž do gastro kuchyně?

Výběr kuchařských nožů je obrovský a jsou k dispozici v různých tvarech a délek ostří. Obecně platí, že s delším nožem je náročnější manipulace, a proto se doporučuje zpočátku zvolit kratší ostří. Volba nože je individuální a závisí na velikosti rukou a šikovnosti kuchaře. Pokud ale chcete opravdu kvalitní kuchařský nůž, nešetřete při nákupu. Samozřejmě příležitostní nebo začínající kuchaři nemusí mít hned damaškový kuchařský nůž.

 Co jsou damaškové nože?

Umění kování damašské oceli je známo více než 2500 let. Původně se tato ocel nazývala wootz. Byla vynalezena v Indii a na Srí Lance. Své nynější jméno získala díky hlavnímu městu Sýrie, Damašku. Zkušení kovářští mistři pracovali na výrobě tajné wootz oceli, která byla určena většinou pro zbrojní průmysl. Tato technika výroby oceli byla však ztracena v 17. století a do dnešního dne není zcela známa. Nože a meče s mimořádnou ostrostí a krásnou povrchovou úpravou získaly věhlas díky bojům mezi evropskými a východními armádami. Meče z damašské oceli sekaly těla evropských bojovníků čistě a v půli. Při pohledu na tyto zbraně nejeden bojovník vzal nohy na ramena ještě před bojem. Damašková ocel se proslavila po celém světě nejen díky legendám a vyprávění, ale i díky úžasné ostrosti a elegantním vzorům. Naše damašková ocel má 33 vrstev z každé strany nože. S ocelovým jádrem VG-10 je to v součtu 67 vrstev oceli na jedno ostří. V dnešní době se název damašková ocel používá pro ostří s viditelnou kresbou. Čepel je tvořena z oceli, železa, chromu, vanadu a dalších přísad, které se překládají a lisují.

 Jaké mají damaškové nože vlastnosti?

U nás si vyberete z mnoha typů damaškových nožů, které mají všechny tyto nejdůležitější vlastnosti: 1. Jsou vyrobeny z těch nejkvalitnějších materiálů; 2. Mají dlouhotrvající a extrémní ostrost; 3. Jsou dokonale zpracovány; 4. Mají ergonomická rukojeť a vyváženost nože.

 Bez kterého nože se kuchař neobejde?

Je to univerzální kuchyňský nůž. Jedná se o nůž větších rozměrů se širokou čepelí a ostřím větším než rukojeť. Může to být třeba náš robustní nůž Chef 8“ z damascénské oceli s působivým designem a nejvyšší kvalitou. Hřbet nože a ostří se zužují do špičky pro všestranné využití – krájení, čištění masa, ovoce a zeleniny. Kuchařský nůž je také vhodný ke kolébkovému krájení bylinek, zeleniny a ořechů. Japonské umění a nové technologie činí tento nůž jedinečným a nenapodobitelným.

 Jak o nože pečovat?

Ušlechtilý damaškový nůž potřebuje zvláštní péči. Pokud se mu jí bude dostávat, odvděčí se svému majiteli svou spolehlivostí a dlouhou životností. Moje doporučení ohledně péče jsou následující: 1. Nikdy neumývat v myčce na nádobí nebo plném dřezu ostatního nádobí; 2. Oplachovat pod proudem teplé vody a následně otřít utěrkou; 3. Neskladovat s ostatním kuchyňským náčiním pohromadě (nejlépe uložit samostatně); 4. Brousit nůž pouze u profesionálů nebo za použití plochého brousku s pár kapkami vody nebo oleje.

 

 

Text: Michaela Šulcová Foto: Archiv