Polovina Čechů ráda utratí za návštěvu restaurace 500,- Kč na osobu, pokud si opravdu pochutná. Proto je dobrá kuchyň stále největším tahákem pro 74 % Čechů. Tyto závěry plynou z průzkumu rezervačního systému Restu.cz mezi dvěma stovkami hostů.

Polovina Čechů ráda nechá v restauraci částku do 500 za osobu. 22 % z oslovených dokonce částku do 1 000 Kč, 15 % pak do 200 na osobu. 10 % Čechů jsou skuteční labužníci, kteří znají cenu vysoké kvality, protože jsou ochotni nechat v restauraci i vyšší částku než 1000 Kč na osobu. 4 % nejšetřivějších hostů má vyhrazeno maximálně 150 Kč na osobu.

A za co jsou Češi ochotni utratit výše uvedené částky? Jednoznačně největším tahákem je pochopitelně výborná kuchyň. Ta přitáhne 74 % oslovených. Pro 11 % z respondentů je důležitější přístup personálu. V této souvislosti je zajímavý údaj z minulého výzkumu Restu.cz, který říká, že polovinu hostů v českých restauracích dokáže rozzlobit hlavně přístup personálu.

“Restauratéři pochopili, že bez dobré kuchyně a příjemného personálu to prostě nepůjde,” říká Pavel Suchánek z největšího rezervačního systému Restu.cz a dodává: “Hosté zase pochopili, že pokud si například při slavnostní příležitosti chtějí užít opravdu dobré jídlo, bude to stát více než oběd ve všední den.”

Pro několik skupin návštěvníků bylo nejdůležitějším kritériem návštěvy restaurace to, kde se restaurace nachází (5 %) a pro 4 % bylo lákadlem především to, zda má restaurace nějaký zajímavý koncept.

Redakce Gastro&Hotel