Úsvit dějin koktejlové kultury poznamenaly lahve, do nichž si  ̶  údajně  ̶  rybáři a lovci míchali drinky předtím, než vyrazili do drsné přírody.

Koktejly v půllitrových lahvích

Britská firma Tipplesworth nyní přišla s řešením, které sice zůstává v polovině cesty, ale přesto znamená určitou naději. Půllitrové lahve s označením Raspberry Mojito, Espresso Martini a Bramble obsahují nealkoholický základ pro minimálně pět porcí, k němuž stačí přidat rum, vodku nebo gin a koktejl je tu. Miles Thomas, barman z amerického Seattlu, šel o kus dál a vytvořil kolekci Half-Seas Sparkling Cocktails. Dobře známé plechovky skrývají Daiquirí, Bramble a Palomu. Pitoreskní název trojice je vzpomínkou na výraz z námořnického žargonu z počátku 18. století. Half-seas over znamenalo situaci, kdy loď byla tak přetížena, že i malé vlny se převalovaly přes palubu.

Text: Alexander Mikšovic

Redakce Gastro&Hotel