Podzimní lasagne s dýní

 

 

 

 

 

 

Suroviny:

  • 500 g lasagne
  • 1 kg očištěné a semínek zbavené dýně
  • 2 stroužky česneku
  • zeleninový vývar
  • extra panenský olivový olej
  • několik snítek rozmarýnu
  • 50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia
  • sůl, pepř

Na bešamel:

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 2 dcl mléka
  • 50 g strouhaného sýru Gran Moravia
  • muškátový oříšek
  • Sýry k dostání v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia.

Postup:

Očištěnou a semínek zbavenou dýni nakrájejte na asi centimetrové kostičky. Opláchněte rozmarýn a nasekejte ho najemno. Na nepřilnavé pánvi osmahněte na oleji česnek, přidejte nasekaný rozmarýn a krátce osmahněte. Poté česnek vyjměte. Do pánve přilijte jednu naběračku zeleninového vývaru, nechte krátce provonět rozmarýnem a přidejte kostičky dýně. Připravte si bešamel: v hrnci rozpusťte máslo, za stálého míchání přidejte mouku a lehce orestujte. Přilijte vlažné mléko, opět za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky, jemně provařte a před sejmutím z plotny přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Do hotového bešamelu vmíchejte nastrouhaný sýr Gran Moravia. Nyní vezměte zapékací mísu a jako první do ní nalijte vrstvu bešamelu. Na bešamel rozložte lasagne a zakryjte je opět bešamelem. Nyní přidejte vrstvu dýně. Na dýni rozložte lasagne, tentokrát ale ve směru napříč oproti první vrstvě, na ně bešamel a pak dýni. Takto pokračujte dále do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu by měla tvořit dýně. Nakonec posypte nastrouhaným sýrem Gran Moravia a dejte péct do trouby rozpálené na 180 stupňů na cca 20 minut.

Podzimní salát s dýní a cizrnou

 

 

 

 

 

 

 

 

 Suroviny:

  • dýně Hokkaido
  • cizrna v nálevu
  • 1 červená cibule
  • extra panenský olivový olej
  • sýr Tre Corti (seženete v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia)
  • sůl
  • pepř
  • rozmarýn
  • stroužek česneku

Postup:

Dýni očistěte a nakrájejte na kostičky. Vložte je do zapékací mísy spolu s trochou olivového oleje, osolte, opepřete a přidejte dvě snítky rozmarýnu. Dejte péct na 180° asi na 20 minut, občas zamíchejte. Poté nechte vychladnout. Na pánvi osmahněte stroužek česneku, přidejte snítku rozmarýnu a předem scezenou cizrnu. Osolte, opepřete a povařte asi 10 minut. Cibuli na krájejte na tenké plátky a rozložte je na talíře. V míse promíchejte kostičky upečené dýně s cizrnou a přidejte k cibuli na talířích. Posypte nahrubo nastrouhaným sýrem Tre Corti a podávejte.

Dýňový krém se sýrem caciotta pepata a tymiánem

 

 

 

 

 

 

Suroviny:

Postup:

Pokrájejte dýni a cibuli na kostičky, zalijte olivovým olejem a pečte v troubě při 170 stupních asi 16-20 minut. Po upečení rozmixujte dohladka. Krém smíchejte se zeleninovým vývarem a dochuťte solí. Prosciutto crudo nakrájejte na kostičky a nechte marinovat v oleji spolu s tymiánem, česnekem a šalotkou, pak opečte na pánvi. Polévku v talíři ozdobte opečenou šunkou a nastrouhaným sýrem caciotta pepata.

Dýňová parmigiana

 

 

 

 

 

 

 

 

Suroviny (pro 4-6 osob):

  • 800 g dýně Hokkaido
  • 500 g bešamelu
  • 400 g mozzarelly,
  • 100 g nastrouhaného sýru Tre Corti
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • Sýry k dostání v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia.

Postup:

Dýni oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny, odstraňte semínka a nakrájejte na tenké plátky. Mozzarellu také nakrájejte na tenké plátky. Pečící formu vytřete olivovým olejem, na dno dejte vrstvu dýně, lehce osolte a zalijte částí bešamelu. Další vrstvu tvoří plátky mozzarelly opět zalité trochou bešamelu. Pak následuje opět vrstva dýně a ve vrstvení á la lasagne pokračujte do vyčerpání surovin. Horní vrstvu by měla tvořit mozzarella posypaná nastrouhaným sýrem Tre Corti. Lehce přelijte olejem, osolte, opepřete a dejte péci

Redakce Gastro&Hotel