Příroda se pomalu tiší, přichází podzim. V tomto období se Jižní Tyrolsko halí do hřejivých červených, zlatavě žlutých a zemitě hnědých barevných tónů a údolí a stráně hor po roce opět nabízejí neuvěřitelný a jedinečný pohled na místní krajinu a přírodu. Podzim je zkrátka velmi dobrý čas na návštěvu Jižního Tyrolska a ochutnávku místních specialit na farmách sdružení Roter Hahn.

Podzimní dny, kdy se denní teploty zmírní, jsou jako dělané pro pěší turistiku. Vyrazit na procházku do úchvatné přírody lze například z farmy Verlotthof ve Villnösu. Den na farmě, která je pro horské túry výborným výchozím místem, začíná vydatnou snídaní složenou z produktů vlastní výroby.

Čas podzimních sklizní je pak ideální nejen pro milovníky dobrého jídla, ale i pro ty, kteří si oblíbili místní vynikající víno. V tuto dobu se totiž stáčí nejen víno archivní, ale také víno mladé. Vhodným místem pro jeho ochutnání je například vinná farma Hofer Hof v městěčku Feldthurns. Ta je obklopena vinicemi, na jejichž pozadí se tyčí vysoké hory s popraškem prvního sněhu. Zážitky z konzumace regionálních delikates lze získat na zdejších kulinářských festivalech, jako je například slavnost mladého vína s názvem Törggelen. Farmáři pohostí návštěvníky domácími výrobky a vínem, jehož výrobu mohou zájemci vidět v místních vinných sklepích.

Pokud si chcete užít Jižní Tyrolsko tím nejtradičnějším způsobem, ubytujte se na jedné z 1600 farem organizace Roter Hahn. Více informací o této ojedinělé akci i možnostech ubytování naleznete na webu http://www.roterhahn.cz/cz/

O značce kvality Roter Hahn

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1999. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality –  čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek – jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2012 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva miliony noclehů. Kromě ubytování na farmách sdružení Roter Hahn také provoz rodinných restaurací umístěných přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v němčině, angličtině a italštině) najdete zde: http://www.roterhahn.cz/cz/.

Redakce Gastro&Hotel