Původem italská pizza si našla cestu do srdcí Čechů a stala se jedním z nejoblíbenějších pokrmů v zemi. Přestože tradiční česká jídla jako svíčková, řízek, guláš a knedlo-vepřo-zelo stále vedou v žebříčku oblíbenosti, pizza patří mezi nejprodávanější jídla v restauracích.

Zvláště u mladší generace se těší velké popularitě, protože často slouží jako občerstvení při neformálních setkáních s přáteli nebo při sledování filmů a sportovních událostí.

Přestože klasické italské receptury jsou stále oblíbené, český trh si vyvinul své vlastní preference. Podle společnosti Objednáme patří mezi nejoblíbenější pizzy v České republice Šunková, Quattro Formaggi, Šunková se žampiony a Hawaii. Salámová pizza Pepperoni je až na sedmém místě. Češi navíc mění své preference podle ročního období.

„V létě zaznamenáváme častější nákupy pizz s čerstvými ingrediencemi, které jsou v té době dostupnější a používají se pro lehčí „letní“ varianty pizz. Připravují se pizzy s čerstvými rajčaty, rukolou, bazalkou a dalšími letními surovinami. Také roste popularita šunkové pizzy s kukuřicí, která je v létě nejoblíbenější,“ říká Adam Růžička, CEO společnosti Objednáme, která poskytuje restauracím digitální objednávkový systém.

Data ze zařízení pro skladové hospodářství od Objednáme umožňují analyzovat četnost nákupů, množství a typy surovin. Nejčastěji se doplňují zásoby tradičních ingrediencí, jako jsou sugo, mozzarella a eidam, šunka, salámy a žampiony. Roste ale i poptávka po rukole, prosciuttu, parmazánu a dalších sýrech, olivách a čerstvých bylinkách. Trend vegetariánství a veganství přispěl k nárůstu zájmu o vegetariánské a veganské pizzy, což vedlo ke zvýšení nákupů alternativních sýrů a dalších bezmasých ingrediencí.

„V zimě, kdy zákazníci preferují vydatnější a teplejší jídla, jsou oblíbenější pizzy s hutnějšími ingrediencemi, jako jsou klobásy, slanina, houby, vejce nebo český Hermelín,“ pokračuje Adam Růžička. Existují však i přísady, které Češi na pizze tolik nevyhledávají, jako jsou beraní rohy, zelené olivy, kapie nebo tuňák.

Nápoje přes rozvoz tolik netáhnou

Objednávání nápojů k jídlu je v české kultuře běžné, většina Čechů si k jídlu v restauraci objednává nápoj. Oblíbenou volbou je pivo, zejména k obědu nebo večeři. Pracovní obědy doprovázejí nealkoholické nápoje jako Cola a Cola Zero, Fanta nebo Birell. Po obědě si mnoho lidí dává kávu. Jen jedna z deseti restaurací má nápoj zahrnutý v poledním menu.

Jak je to s nápoji při rozvozu jídel? „Podle našich dat jsou nápoje součástí asi jen třetiny objednávek přes rozvoz, rozhodně méně než při návštěvě restaurace. Zákazníci při objednávání jídla domů či do práce většinou využívají vlastní nápoje,“ dodává Adam Růžička. Díky aplikacím od Objednáme mají provozovatelé restaurací kompletní přehled o surovinách pomocí chytrého skladu, přehled o cenách, aktuálním stavu pokladny, zásobách, objednávkách a distribuci.

Podle dat společnosti Objednáme je průměrná cena pizzy o průměru 32 centimetrů 199 Kč.

O společnosti Objednáme

Objednáme sdružuje restaurace, které společně vyvíjejí vlastní komplexní objednávkový systém. Zapojené restaurace navrhují nové funkce, o kterých vzájemně hlasují, a ty nejlepší návrhy jsou implementovány. Vznikl tak komplexní ekosystém, který obsluhuje všechny činnosti restaurace – od e-shopu a mobilní aplikace na míru, přes zařízení pro personál až po aplikaci pro kurýry. Restaurace platí jen fixní sazbu a žádná procenta navíc, takže předem ví, s jakými náklady počítat.