Národní značku kvality KLASA obdrželo na jaře letošního roku 27 produktů od 11 výrobců potravin. Prestižní klub producentů výjimečných potravin se v únoru, březnu a dubnu rozrostl například o Pivovar Samson, výrobce uzenin Bivoj, knedlíky z Bramborárny Bukovice nebo rodinnou firmu Jany Večerkové, která vyrábí slané krekry.

Národní značku KLASA uděluje ministr zemědělství na základě doporučení komise složené ze zástupců Ministerstva zemědělství, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Vysoké školy chemicko-technologické nebo Potravinářské komory. „Značku KLASA má šanci získat pouze takový produkt, který svojí kvalitou na českém trhu vyniká nad ostatními výrobky podobného typu“,upřesňuje ředitel odboru administrace podpory kvalitních potravin Petr Milas ze Státního zemědělského intervenčního fondu.

Nadýchané sýry Blaník

Firma Kromilk, a. s., která obdržela certifikát KLASA pro výrobky Blaník smetanový sýr s pažitkou a Blaník smetanový sýr lahodný, se může pochlubit dlouholetou tradicí: v malebném moravském městě Kroměříž působí už od roku 1901. V současnosti se zabývá především produkcí čerstvých, krémových tvarohových a smetanových sýrů. Se svými výrobky pravidelně sbírá ocenění v České republice i na Slovensku.

Z Arménie do Čech s dotekem medu

Také s podnikem MIKO International s.r.o., jehož zákusky Citrónový medový dort MARLENKA, Citrónové medové kuličky MARLENKA a desert MORENGO získaly v únoru ocenění KLASA, se pojí zajímavý příběh. Když se pan Gevorg Avetisyan přistěhoval z Arménie na úpatí Beskyd, přemýšlel, jak se uživit. Vzpomněl si přitom na rodinnou recepturu medového dortu a začal ho se svojí setrou vyrábět. Pojmenoval ho Marlenka, po své ženě a dceři. Nejdříve jej nabízel přátelům a známým, později Marlenku dodával do místních cukráren a pekáren. Nakonec byla poptávka tak velká, že v roce 2003 založil s bratrem Hasmikem firmu MIKO international s.r.o.

Maso pro mytického Bivoje

Společnost BIVOJ a.s. dodává na trh kvalitní masné výrobky, do kterých by se s chutí pustil i stejnojmenný legendární silák. Březnové zasedání komise KLASA certifikovalo Anglickou slaninu speciál, Masovou tlačenku BIVOJ, Opavské klobásy, delikátní specialitu Čajovky a Opavský čajový salám.

Knedlíky v pohodě? Jedině z Bukovic!

Ryze rodinný podnik Bramborárna Bukovice, s.r.o., který se specializuje na zpracovávání brambor a výrobu knedlíků, získal značku KLASA za svůj Mramorovaný bramborový knedlík. Jeho základem jsou vařené brambory, proto je kyprý, a přesto se při přípravě nerozpadá. Přidává se do něj i poměrně netradičně pažitka. Pro svoje kvality získal také ocenění v soutěži Regionální potravina. S knedlíky se velice snadno manipuluje, stačí je ohřát a přidat k některé z proslulých českých omáček.

Zdravě s kukuřičnou strouhankou

Společnost Extrudo Bečice s.r.o. se specializuje na zdravou výživu a bezlepkové potraviny. Vyrábí originální křehké chleby, lehké sušenky nebo strouhankové a obalovací směsi. Právě ty teď byly oceněny označením KLASA: do klubu nejkvalitnějších potravin se v březnu zařadila Strouhanka kukuřičná křupavá, Strouhanka kukuřičná s lupínky a Strouhanka kukuřičná speciál.

Hollandia: kvalita a péče o životní prostředí

Mléčné výrobky značky HOLLANDIA Karlovy Vary, a.s. jsou tradičně spojovány s vysokými nároky na kvalitu surovin. Společnost sídlí v neposkvrněné krajině v Krásném Údolí na Tepelské náhorní plošině. Zajímavostí je, že v kravíně, na pastvině nebo v dojírně jsou umístěny webkamery, které umožňují zákazníkům online sledovat krávy, od nichž pochází mléko, ze kterého se jogurty vyrábí. Značku KLASA v březnu obdržely dvě novinky: Bio selský jogurt brusinky a Bio selský jogurt banány.

Krekry Jany Večerkové: klasika v novém kabátě

Rodinná firma Jany Večerkové VEST vyrábí ve Zlíně už přes dvacet let slané pečivo. Při výrobě spojuje zkušenosti, kvalitu v podobě prověřených surovin a umění vycházet vstříc přáním zákazníků. To se projevilo na výrobcích, které získaly označení KLASA: novinky Tuty krekry Tomato a Oliva, Tuty krekry Grahamové a Tuty krekry Cibule a Kmín kombinují tradiční postupy s neotřelými chuťovými variacemi. Oceněna byla i směs drobného slaného pečiva Quadro mix.

HELI FOOD: rychlé a přesto dobré pokrmy

O tom, že kvalita a flexibilita se nevylučují, přesvědčil v dubnu komisi výrobce hotových chlazených pokrmů HELI FOOD FRESH a.s.. Certifikována byla jeho exotická pochoutka Kuřecí gyros a bulgur. Gyros pochází z řecké kuchyně, při jeho přípravě bývá maso zpravidla opékáno na rotačním grilu a může být ještě doplněný bulgurem nebo zeleninou. Bulgur je předvařená nalámaná celozrnná pšenice, která je prospěšná pro lidský organismus: představuje zdroj vlákniny s vysokým obsahem bílkovin a naopak nízkým procentem nasycených tuků a je také bez konzervantů.

LINEA: sladký pozdrav z Moravského Slovácka

Zavedená firma LINEA NIVNICE, a.s. sídlí v úrodné oblasti Dolňácka v podhůří Bílých Karpat. První výrobek – bylinný likér Jaroslava Hromčíka – byl zde vyroben už v roce 1946. Dnes se LINEA specializuje především na ovocné nápoje. Ocenění získal lahodný Ovocný sirup broskev a Ovocný sirup červený pomeranč.

Pivovar Samson: síla a chuť

Biblický hrdina Samson byl proslulý svojí nadlidskou silou. Ani pivo po něm pojmenované není slabé a nevýrazné. Pivovar Samson a. s. získal značku KLASA se čtyřmi výrobky: světlé nealkoholické pivo PITO, které svojí charakteristickou chmelovou chutí potěší zejména řidiče, klasické osvěžující Samson 10° světlé výčepní pivo, Samson 11° světlý ležák, pro který je charakteristická plnější chuť a Samson 12° světlý ležák, který zaujme svým řízem a výbornou hořkostí.