Dobroty k pivu a s pivem, tak by se dala označit trojice receptů, kde pivo hraje důležitou roli. Jejich autorem je šéfkuchař restaurace na Václavce Ondřej Exnar.

Buřty na černém pivu

Ingredience:

  • 5 ks kvalitních špekáčků
  • 250 g cibule
  • 30 g česneku
  • 50 g rajského protlaku
  • 5 g divokého koření
  • 0,5 l vývaru
  • 0,3 l černého piva
  • sůl
  • pepř

Postup:

Špekáčky oloupeme, rozkrojíme na půl, vložíme do pekáče a pečeme na 180 stupňů 5 minut, aby se nám pěkně zatáhly. Mezi tím si orestujeme v kastrolu cibuli do tmava a přidáme protlak, který asi minutu společně s cibulí opékáme, poté zalijeme vývarem, vše pěkně promícháme a necháme zavařit, přidáme najemno nastrouhaný česnek, nové koření, sůl a pepř a přilijeme černé pivo. Lák opět necháme zavařit – svaříme jej asi o třetinu. Hotovým lákem zalijeme buřty v pekáčku a ještě 15 minut dopékáme bez poklice v troubě na 180 stupňů.

 

Restované pivní špecle se slaninou a čerstvou petrželkou

Ingredience:

  • 5 vajec
  • 250 g prosáté hladké mouky
  • 0,3 l světlého piva
  • sůl
  • pepř
  • najemno nasekaná petrželka
  • 100 g slaniny

Postup:

Všechny ingredience – kromě slaniny – vložíme do mísy a metlou umícháme hladké těsto, které nebude ani tuhé, ani řídké, a necháme v lednici 15 minut odstát. Přes cedník pak těsto protlačujeme do vroucí vody, případně jej necháváme skapávat z prkénka. Ve vodě se nám vytvoří špecle, podobné kapání nebo haluškám. Vaříme tak dlouho, až vyplují na hladinu. Hotové špecle potom restujeme se slaninou na pánvičce. Je to výborná příloha jak k masu, tak k rybám, a když vynecháte slaninu, také samostatné vegetariánské jídlo.

 

Pečené medové koleno pivní mázou

Ingredience:

  • 500 g vykostěného vepřového kolena
  • 100 g medu
  • 0,4 l piva
  • 100 g česneku
  • uzená sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 50 g zázvoru
  • větvička tymiánu či rozmarýnu

Postup:

Zázvor oloupeme, vložíme do mixéru společně se všemi ingrediencemi a rozmixujeme do hladka. Koleno vložíme do pekáčku, potřeme marinádou a necháme půl dne v lednici, poté vložíme do trouby rozehřáté na 150 stupňů a každých 20 minut potíráme. Maso by mělo být do dvou hodin měkké a připravené ke konzumaci.

Redakce Gastro&Hotel