Dobroty k pivu a s pivem, tak by se dala označit trojice receptů, kde pivo hraje důležitou roli. Jejich autorem je šéfkuchař restaurace na Václavce Ondřej Exnar.
Buřty na černém pivu
Ingredience:
- 5 ks kvalitních špekáčků
- 250 g cibule
- 30 g česneku
- 50 g rajského protlaku
- 5 g divokého koření
- 0,5 l vývaru
- 0,3 l černého piva
- sůl
- pepř
Postup:
Špekáčky oloupeme, rozkrojíme na půl, vložíme do pekáče a pečeme na 180 stupňů 5 minut, aby se nám pěkně zatáhly. Mezi tím si orestujeme v kastrolu cibuli do tmava a přidáme protlak, který asi minutu společně s cibulí opékáme, poté zalijeme vývarem, vše pěkně promícháme a necháme zavařit, přidáme najemno nastrouhaný česnek, nové koření, sůl a pepř a přilijeme černé pivo. Lák opět necháme zavařit – svaříme jej asi o třetinu. Hotovým lákem zalijeme buřty v pekáčku a ještě 15 minut dopékáme bez poklice v troubě na 180 stupňů.
Restované pivní špecle se slaninou a čerstvou petrželkou
Ingredience:
- 5 vajec
- 250 g prosáté hladké mouky
- 0,3 l světlého piva
- sůl
- pepř
- najemno nasekaná petrželka
- 100 g slaniny
Postup:
Všechny ingredience – kromě slaniny – vložíme do mísy a metlou umícháme hladké těsto, které nebude ani tuhé, ani řídké, a necháme v lednici 15 minut odstát. Přes cedník pak těsto protlačujeme do vroucí vody, případně jej necháváme skapávat z prkénka. Ve vodě se nám vytvoří špecle, podobné kapání nebo haluškám. Vaříme tak dlouho, až vyplují na hladinu. Hotové špecle potom restujeme se slaninou na pánvičce. Je to výborná příloha jak k masu, tak k rybám, a když vynecháte slaninu, také samostatné vegetariánské jídlo.
Pečené medové koleno pivní mázou
Ingredience:
- 500 g vykostěného vepřového kolena
- 100 g medu
- 0,4 l piva
- 100 g česneku
- uzená sůl
- pepř
- majoránka
- 50 g zázvoru
- větvička tymiánu či rozmarýnu
Postup:
Zázvor oloupeme, vložíme do mixéru společně se všemi ingrediencemi a rozmixujeme do hladka. Koleno vložíme do pekáčku, potřeme marinádou a necháme půl dne v lednici, poté vložíme do trouby rozehřáté na 150 stupňů a každých 20 minut potíráme. Maso by mělo být do dvou hodin měkké a připravené ke konzumaci.