Oslavy konce starého roku a začátku toho nového patří k vrcholnému období barového provozu. Čím dál více lidí se totiž rozhodne tento večer strávit v baru. A to je nejen dobrá zpráva, ale především obrovská příležitost, jak zvýšit tržbu. Bývá to však pěkný frmol – na place, i za barem. Inspirujte se proto základními pravidly, která vám pomohou z vašeho Silvestra udělat pro zákazníky nezapomenutelný zážitek a vy si jej přitom užijete také.

„Tento večer má pro každý bar obrovský potenciál. Stačí se na něj jen dobře připravit,“ říká Alexander Suja, Group Brand Manager společnosti Stock Plzeň-Božkov, která na náš trh dodává a distribuuje téměř 70 značek alkoholu. Co přesně to znamená a nač vše při jeho přípravě myslet? Stačí se držet jen několika pravidly.

První pravidlo – připravte pro zákazníky něco, co běžně v provozu nezažijí

V rámci silvestrovského večera se lidé rádi baví a jsou ochotni vyzkoušet cokoli. Můžete tak sáhnout do fantazie a připravit pro ně něco netradičního, třeba tematickou párty. Je libo tropický Silvestr plný rumových koktejlů, nebo Woodstock style večer, či večer protknutý chutí zázvoru? Záleží jen vás, jaké téma svým zákazníkům nabídnete.

Druhá zásada – dejte si záležet nejen na výběru hudby, ale také DJovi

Na otázku nedávného průzkumu: „Bez čeho si nedokážete představit svůj život,“ odpovědělo celých 40 % oslovených: „Bez hudby.“ Pro lidi je hned po internetu a mobilu třetí nejdůležitější součástí života. A na to byste neměli zapomenout. Hudba je něco, co dokáže atmosféru v baru vytvořit, udělat ji pohodovou, klidnou nebo energickou. Proto pečlivě přemýšlejte, jaký styl zvolíte. Pokud je párty tematická, styl hudby se dá tématu přizpůsobit. Pokud tematická není, je dobré zvolit muziku, která aktuálně láme přední příčky hitparád. Pak už jen myslete na to, kterého DJ vyberete. I jeho osobnost a charisma dodává akci určitý „drajv“.

Třetí zásada – připravte jednoduché občerstvení

Co se týká občerstvení, zde si dejte záležet na menu, které by mělo být rychlé na přípravu, nicméně u jeho tvorby myslete i na zákazníky. Na Silvestra se chtějí bavit, potkávat se s přáteli, a tak nečekejte, že budou v klidu sedět. Připravte drobné jednohubky, něco, co se dá takzvaně uzobávat nejen v sedě, ale také ve stoje.

Čtvrtá zásada – zvolte správný welcome drink

Mnoho barů připravuje welcome drinky především v podobě šumivého vína. Přitom právě první drink většinou rozhoduje o tom, co bude zákazník po celý večer dále pít.  „Buďte originálnější a připravte pro zákazníky 2 až 3 jednoduché míchané drinky, které mají dobrou profitabilitu. Jeden může být sladší pro dámy, druhý chuťově ostřejší, což ocení pánové a třetí neutrální. Ideální jsou osvědčené kombinace jako například whisky se zázvorem nebo gin s tonikem,“ říká Martin Vogeltanz, jeden z našich nejlepších barmanů a dvorní barman společnosti Stock Plzeň-Božkov. Pak už budete mít předurčeno, co po celý večer budou zákazníci pít, a to můžete promítnout do večerního nápojového menu.

Pátá a nejdůležitější zásada – zajistěte rychlé obsloužení zákazníka na baru

Co je však pro zákazníky nejdůležitější? Svižný servis. „Zákazníci se chtějí bavit, nikoli stát fronty na drink,“ dodává Martin Vogeltanz. „Rada je přitom poměrně jednoduchá. Přizpůsobte tomu vaše menu. Vsaďte na drinky, které jsou oblíbené u vašich zákazníků, drinky, jež lze pít při pokojové teplotě, či na ledu. Tipem může být i předpřipravení nejoblíbenějších drinků do větších nádob. Urychlí vám to servis a budete mít tak více času na vaše hosty. Z míchaných koktejlů pak dejte přednost těm jednoduchým na přípravu. Kvalitní alkohol totiž nepotřebuje v shakeru bůhvíjak složitou společnost,“ dodává.

 

TIP: Využijte Silvestr k vlastní propagaci

Když už jste si s přípravou dali takovou práci, využijte ji i k propagaci vašeho baru.

Na svých akcích foťte! Fotky dejte na váš FB profil nebo Instagram, hodit se vám budou i do referencí na webových stránkách.

Pokud na to někdo z vás bude mít čas, můžete na FB živě sdílet i to, co se u vás v baru právě děje. To může do baru přitáhnou aktuálně další zákazníky.

 

Tipy na jednoduché silvestrovské koktejly

JOHNNIE WALKER & GINGER

Ingredience:

  • 40 ml Johnnie Walker Red Rye Finish
  • 120 ml Ginger Ale (zázvorová limonáda)
  • 1/8 čerstvé limety

Postup: Jednoduše smíchejte Johnnie Walker Red Rye Finish, zázvorovou limonádu, šťávu z kousku limety a led. Sklenici ozdobte plátkem zázvoru, popř. měsíčkem limety.

 

HONEY JIM & GINGER

Ingredience:

  • 40 ml Jim Beam Honey
  • 120 ml Ginger Beer
  • Led
  • Plátek zázvoru a měsíček pomeranče k dozdobení

Postup: Smíchejte Jim Beam Honey, zázvorové pivo a led. Důkladně promíchejte a podávejte s plátkem zázvoru a pomerančem.

 

SMIRNOFF SMASH

Ingredience:

  • 40 ml Smirnoff vodky
  • 100 ml sody
  • 15 ml citronové šťávy
  • Plátky limety na dozdobení

Postup: Sklenici naplňte ledem, přilijte vodku a citronovou šťávu. Nakonec dolijte sodou a důkladně promíchejte. Dozdobit koktejl můžete plátky limety.

 

GORDON´S PINK SPRITZ

Ingredience:

  • 50 ml Gordon’s Pink
  • 50 ml citronové limonády
  • 25 ml Prosecca
  • Led
  • Jahody k dozdobení

Postup: Do sklenice na vysoké nožce vložte dostatečné množství ledových kostek. Přilijte Gordon’s Pink, citronovou limonádu a nakonec Prosecco. Na závěr drink ozdobte rozkrájenými jahodami.

 

GIN RICKEY

Ingredience:

  • 40 ml Gordon’s gin
  • 120 ml sody
  • Led
  • Měsíčky limety k dozdobení

Postup: Do sklenice vložte dostatečné množství ledových kostek. Přilijte Gordon’s gin, sodu a důkladně promíchejte. Na závěr drink ozdobte měsíčky limety.

 

CAPTAIN GINGER

Ingredience:

  • 40 ml rumu Captain Morgan Dark Rum
  • 120 ml Ginger Beer
  • Led
  • Zázvor k dozdobení

Postup: Sklenici naplňte ledem, přidejte rum a zázvorové pivo. Ozdobte kouskem zázvoru.

 

BAVORÁK

Ingredience:

  • 40 ml Fernet Stock
  • 120 ml Tonik, popř. zázvorové pivo
  • Měsíček pomeranče, plátek zázvoru k dozdobení

Postup: Vinnou sklenici naplňte ledem, přidejte Fernet Stock a dolijte tonikem, případně zázvorovým pivem (zázvorový bavorák). Ozdobte pomerančem a zázvorem.

 

PEPRMINT

Ingredience:

  • 40 ml Božkov Peprmint
  • 120 ml Tonik
  • Led
  • Čerstvá máta k dozdobení

Postup: Sklenici naplňte ledem. Nalijte do ní Božkov peprmint a dolijte tonikem. Drink ozdobte čerstvou mátou.

 

Redakce Gastro&Hotel