Do druhé dekády své existence letos vstoupila soutěž o značku „Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka“, kterou od jejího počátku získalo již 198 českých firem pro 822 svých výrobků. Mezi těmi letošními byla mj. oceněna kladenská rodinná pekárna Kompek, a to hned za pět výrobků, včetně novinky Vícezrnné bílkovinné krekry Pizza.
Pekárna stejně jako loni získala ocenění také od dětské poroty zasedající letos po deváté.
Nezávislý projekt skupiny zapálených potravinářských odborníků, kteří hodnotí chuťové parametry, vzhled i konzistenci výrobků, to je soutěž o značku Česká chuťovka. Pomáhají tak nejen spotřebitelům objevit chutné české potraviny, ale i výrobcům v prosazení svých výrobků splňujících vysoké chuťové parametry do povědomí spotřebitelů. V rámci letošního již 11. ročníku byla oceněna také rodinná pekárna Kompek z Kladna, a to za Bramborovou placku s cibulí 70g, Chléb vícezrnný s cibulí 350g, Vícezrnné bílkovinné krekry Pizza 160g, Pecen hornický 1000g a Koláč tlačený mák-jablko 100g. Značkou Dětská chuťovka 2019, kterou udílí porota složená výhradně z dětí, byl oceněn Perníček 95g z medového těsta promazávaný povidly. „V chuťovce jsme již několik let a pokaždé zde máme nějaké nové výrobky. Nesmírně si vážíme toho, že to lidé oceňují. Potvrzuje se nám, že vedle tradičního pečiva má smysl také experimentovat a vyrábět i speciální produkty,“ říká obchodní ředitelka pekárny Renata Koloušková.
V rámci slavnostního vyhlášení a předání cen Česká chuťovka 2019, které proběhlo v říjnu v Hlavním sále Senátu Parlamentu ČR, bylo oceněno celkem 61 českých firem. Mezi nejchutnější potraviny vyrobené v České republice se tak zařadilo dalších 185 výrobků, tedy o 12 víc než loni. Kritérium vynikající chuti je důležité i z pohledu toho, kolik kilogramů potravin se v českých domácnostech ročně vyhodí, přičemž v rodinách s dětmi se nejvíc vyhazuje kvůli jejich vybíravosti. A právě zde má svůj nezanedbatelný potenciál značka Dětská chuťovka. Celkem 26 dalších výrobků letos ocenily děti ze ZŠ Slovanka v České Lípě reprezentující Dětskou tiskovou agenturu, žáci ze ZŠ Londýnská v Praze a studenti 1. ročníku potravinářské školy Podskalská. Včetně chuťového zážitku si však odnesly i informace o potravinách, zdravých stravovacích návycích či rozdílech v chuti dětí a dospělých. Vyhlášeni byli také Rytíři české chuti a ocenění za významný přínos potravinářskému výzkumu a jeho osvětu získala dlouholetá předsedkyně hodnotící poroty a potravinářka Jana Dostálová.
Více informací na www.kompek.cz
Pekárna Kompek peče už 25 let výrobky podle tradičních a osvědčených receptur. Vlastníky jsou rodina Škuthanova a Nozarova. Příběh pekárny, sahající až do roku 1898, se váže na důležité události v historii Kladna i celých Čech. Nebylo tomu však vždy, co rodina tuto pekárnu vlastnila a mohla se podílet na jejím rozvoji. V roce 1994 výrobu převzala od státního podniku Středočeských pekáren a cukráren. Následně prošla modernizací s důrazem na původní receptury. Jednotlivými provozy jsou stará pekárna, kde se peče chléb a běžné pečivo, dále pak výroba jemného pečiva a cukrárna. Pekárna Kompek s ročním obratem v řádu desítek milionů korun vyrobí denně desetitisíce kusů pečiva a má 250 kmenových zaměstnanců.