Reneta

Počet porcí – 5

Ingredience:

  • 5 menších (chuťově raději kyselejších) jablek
  • 100g pomerančové marmelády
  • 1 citron

Postup:

Z jablek odkrojíme tzv. pokličku asi 2cm od stopky, vydlabeme jádřince a zakápneme citronem. Do vydlabaného jablka dáme pomerančovou marmeládu, přiklopíme pokličkou a pečeme v rozehřáté troubě cca 15 minut na 180°C.

Koblížky

Ingredience:

  • 1/2 droždí
  • 1/4l mléko
  • 20g cukr
  • 200g polohrubé mouky
  • 20g másla
  • 1/2 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • citrónová kůra
  • špetka soli
  • rum
  • olej na smažení

Postup:

Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka přidáme droždí, špetku cukru a 1 lžíci polohrubé mouky. Necháme na teplém místě kynout 5 minut. Potom přidáme žloutky, měkké máslo, vanilkový cukr, citrónovou kůru z půlky citronu, 2 lžíce rumu, zbytek cukru a mouky, špetku soli. Mělo by vzniknout husté těsto, které se nelepí. Necháme kynout cca 1 hodinu. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, lehce vyválíme a vykrajujeme asi 3cm široká kolečka. V hrnci rozehřejeme 1/2l oleje a smažíme koblížky z obou stran.

Koblížky podáváme vlažné a namáčíme si je v horkém džemu.