Jak upozornil loňský Audit o stavu české gastronomie od komisařů z gastro průvodce Michelin, v párování lokálního vína a jídla v českých restauracích je skrytý velký potenciál, který zdejší gastro podniky často opomíjejí. Mnohdy z toho důvodu, že nevědí, jak na to. Gastro podnikatelům, kteří tento potenciál chtějí využít, může významně pomoci série čtyř interaktivních gastro workshopů, které budou probíhat od ledna do března pod vedením národní sommelierky ČR Kláry Kollárové.

Unikátní projekt workshopů se špičkovými šéfkuchaři vznikl zásluhou Národního vinařského centra s podporou Vinařského fondu a s přispěním společnosti b.wine. Ta se systematicky věnuje kultivaci gastro provozů, prosazuje komplexní přístup k používání vína napříč českým gastro segmentem a je spoluautorem tohoto cyklu workshopů, zaměřených na regionální odrůdy vín a pokrmy z lokálních surovin. „Naše workshopy proběhnou ve čtyřech moravských vinařských podoblastech a každý z nich bude zaměřen na jednu odrůdu, která je gastronomicky nosná. Při každém workshopu bude podáváno menu od jednoho ze čtyř skvělých šéfkuchařů, které bude napárované na různé styly vín vybrané odrůdy a ukáže široké možnosti jejího párování,“ popsala Klára Kollárová.

Získat či prohloubit znalosti párování

Účastníci interaktivních workshopů budou moci ochutnat amuse bouche a čtyřchodové degustační menu připravené prvotřídním šéfkuchařem a ke každému z chodů tři lokální vína vybrané odrůdy. Celkem tak budou moci degustovat minimálně patnáct vynikajících regionálních vín. „Šéfkuchař bude na workshopu vždy osobně přítomen a podělí se s účastníky o své know how, jak při své práci přistupuje k lokálním surovinám a párování jídel s lokálními víny. Cílem workshopů je dát účastníkům možnost získat nebo prohloubit znalosti párování lokálních jídel a vín. A také odkrýt a sdílet úvahy nad touto problematikou od zajímavých osobností tuzemské kuchařské scény i mezi účastníky navzájem,“ vysvětlila národní sommelierka.

Workshopy jsou určeny pro gastro podnikatele, (šéf)kuchaře, sommeliery, pracovníky v segmentu gastronomie a lokální vinaře, ale i pro nadšence do vaření a milovníky dobrého jídla a vína. Jedná se o komorní akce, počet účastníků každého setkání je omezen jen na dvacet osob. Výsledkem série gastro workshopů bude i cyklus podcastů „Červený nebo bílý – gastro speciál“ a online kuchařka.

Čtveřice unikátních gastro workshopů

První workshop, přezdívaný „velkopavlovický“, proběhne v pondělí 20. ledna ve Vinařství Škrobák v Čejkovicích a zaměří se na Frankovku. Hosty budou David Kalina, šéfkuchař pražských restaurací U Tellerů, Mincovna, Tiskárna a Tiskárna Národní, a Pavel Buchwaldek, kuchař a majitel společnosti b.wine, který je spolutvůrcem této série gastro workshopů, a bude se účastnit i všech dalších akcí z tohoto cyklu. Všechna místa pro účastníky jsou v tuto chvíli již rezervována.

Jen pár volných míst v tuto chvílí nabízí v pořadí druhý „slovácký“ workshop, který se uskuteční 3. února ve Vinařství Karel Novotný v Miloticích, a bude zacílen na Rulandské modré, tedy Pinot Noir. Speciální párovací menu účastníkům připraví Michal Göth, šéfkuchař hotelu Miura v Čeladné.

Dějištěm třetího „mikulovského“ workshopu, plánovaného na pondělí 24. února, bude vinný bar & restaurace Korek v Mikulově. Účastníci mohou těšit na Martina Makovičku, šéfkuchaře restaurací Vallmo v Praze a Vratislavský dům v Třeboni, kde je zároveň majitelem či spolumajitelem. Zaměří se na párování pokrmů z lokálních surovin s Ryzlinkem vlašským.

Poslední z této speciální série, čtvrtý „znojemský“ gastro workshop, proběhne v pondělí 24. března ve Vinařství Piálek & Jäger v Novém Šaldorfu-Sedlešovicích. Nabídne účastníkům originální menu Vojty Gaiera, šéfkuchaře plzeňské restaurace Štipec, a možnosti párování jídel s Ryzlinkem rýnským.

V posledních dvou workshopech je zatím dostatek volných míst, ale zájem je veliký, zájemci o účast by tedy s přihláškou raději neměli otálet. Interaktivní workshopy pořádané národní sommelierkou Klárou Kollárovou vždy stojí za to a mohou účastníkům ukázat cestu k využití potenciálu skrytého v párování lokálních pokrmů a skvělých regionálních vín.