Pokud byste se rozhodli rozjet nový pop-up bar a chtěli byste ho něčím výjimečným odlišit, uvažujte třeba o konceptu nabídky nejdražších lihovin, které letos poprvé zaútočily na světový trh…

  • The Last Drop Distillers nabídli 106 lahví čtyřiačtyřicetileté sladové whisky původem z již neexistující Lochside Distillery. Byla v provozu pouhých 35 let. Skončila v roce 1992. Parametr luxusu: 67 700 Kč.
  • Old Rip Van Winkle 25 Year Old, na bourbon zatraceně zralá whiskey. Lahve jsou uloženy v dřevěných kazetách zhotovených z dužin sudů, v nichž zrál destilát. Autenticitu ztvrdil svým podpisem vnuk zakladatele značky Julian Van Winkle. 11 sudů, z každého 710 lahví. Parametr luxusu: 39 000 Kč.
  • The Macallan 1991, ročníková sladová whisky destilovaná 28. března 1991 a uložená pětadvacet let v sudu číslo 7021, původem z bodegy Vasyma. Poněkud nepochopitelných 49,4 % obj. alkoholu a dosti vzrušujících 217 000 Kč (nikoli za sud, nýbrž za lahev!).
  • 1947 Hors d´Age Cognac je dalším příspěvkem od The Last Drop Distillers. Byl vypálen krátce po skončení 2. světové války. Ke kazetě potažené červenou kůží je přiložena miniaturka o 5 cl, aby se majitel nemusel bolestně rozhodovat, zda lahev otevřít a ochutnat nebo ji jen žádostivě obcházet. Parametr luxusu: 90 000 Kč.
  • Glenmorangie Pride 1974 je patrně nejstarším a nejvzácnějším plněním této značky. Aby na ni destilerie upozornila, spojila se s výrobcem pian Steinway & Sons a objednala si u klavíristy Aarona Diehla skladbu, jež vystihuje vzácný půvab této whisky. Parametr luxusu: 203 000 Kč. A můžete si skladbu přehrát.
  • Tomatin 1972 Warehouse 6 Collection je sladová whisky, jež se v Čechách objevuje ̶  a hlavně objednává u baru  ̶  jen vzácně. Zrála v sudech po sherry a je naplněna do ručně foukaných karaf z křišťálového skla. Parametr luxusu: 56 500 Kč.
  • Tamdhu 50 Year Old je nejstarším plněním značky, jejíž výroba byla před časem ukončena. Lihovar poutal pozornost sladovnou, v níž se uplatnila tzv. Saladinova humna (slad v nich byl provzdušňován pohyblivými lopatkami pojíždějícími dlouhou betonovou vanou). Parametr luxusu: 451 000 Kč.
  • The Dalmore 50 je prostě číslo. Především zrála 50 let. Na trh se dostala jako pocta Richardu Patersonovi, jenž u ní působil jako master distiller a letos oslavil 50 let v branži. 50 dní dozrávala v sudech po šampaňském Domaine Henri Giraud. A její parametr luxusu: 1 400 000 Kč…
  • Littlemill 2017 Private Cellar Edition představuje nostalgické ohlédnutí za produkcí lihovaru, který již neexistuje. Pouze 500 lahví sedmadvacetileté whisky, jež byla vypálena mezi 11. a 19. květnem 1990. Karafy jsou číslovány, doprovází je kousek sudu, v nichž whisky zrála, a samozřejmě miniaturka, abyste mohli klenot ochutnat. Parametr luxusu: 63 500 Kč.

A proč je o tom všem řeč? Protože se váš podnik nemusí lišit ve všem od konkurence. Ale měl by o to usilovat alespoň v něčem. Třeba právě tím, že hostům nabídne zážitek, s nímž se o několik dveří dál nesetkají… Ovšem musíte umět na něj hosty upozornit a nějak je připravit na marži.

Text: Alexander Mikšovic Foto: Archiv G&H

Redakce Gastro&Hotel