Vyzkoušeli jste již řadu různých diet nebo stylů stravování, ale žádný vám nevyhovoval? To jste zaručeně neslyšeli o hitu dnešní doby, kterému propadnete i vy! Paleo kuchyně je pestrá a zdravá forma stravování, kdy člověk jí jen to, co je pro něj přirozené. Tudíž na mléko, pečivo, těstoviny nebo rýži rovnou zapomeňte! Díky tomu je strava vhodná i pro alergiky na lepek nebo sportovce.

Paleo je druh stravování, který je založen na stravovacích návycích našich předků z období paleolitu. Lidé v tomto období se živili lovem zvířat – ryb, ptáků, koní, jelenů, slonů apod. Kromě toho sbírali rostliny, plody, vejce nebo jedli hmyz či plazy.  Možná právě díky tomu, že neznali mouku, pečivo, těstoviny a rýži, byli zdraví a nemoci jako artritida, deprese, onemocnění srdce, rakovina nebo cukrovka se jim vyhýbaly obloukem. Různé civilizační choroby právě přišly společně se speciální úpravou surovin.

V Paleo kuchyni je kladen důraz především na čerstvé potraviny, které upravíme co nejpřirozeněji. Sacharidy zde nalezneme pouze v omezené míře, která je na druhou stranu, ale dostačující. Paleo dieta se snaží nahradit sacharidy zdravými tuky, které jsou obsaženy například v ořeších.

I když se na první pohled může zdát, že tento styl stravování nemůže být pestrý, je to omyl. Mezi povolené potraviny patří: libové maso, mořské plody, ryby, zelenina, ovoce, různé druhy ořechů a semínek a oleje (kokosový, olivový, lněný atp.). Nutně však musíte z jídelníčku vyřadit obilniny, luštěniny, mléčné výrobky, cukry, rostlinné oleje, brambory a také průmyslově zpracované potraviny. Odpustit byste si měli i pití kávy, čaje a alkoholu. Jak správně uvařit chutné Paleo jídlo a mnoho dalších informací, se dozvíte při sledování pořadu Paleo kuchyně na televizní stanici TV Paprika.

Zpočátku dodržování Paleo stravy je důležité dbát na vyšší konzumaci ovoce, a to právě z důvodu celkově sníženého množství sacharidů, vhodný je například banán či ananas. Úpravu stravování poznáte především na lepší kvalitě pleti, vlasů a nehtů, ale také na přirozeném úbytku váhy.  Navíc se bude cítit skvěle a stále plní energie.

Redakce Gastro&Hotel